centrum_panorama_hostshopping

Resenärer kan avvisas från bussar

För att hålla avstånd och undvika trängsel i kollektivtrafiken kan det i samband med skolstarten bli aktuellt med att resenärer avvisas.

centrum_artikel_host

SL kan få möjlighet att skingra trängsel på bussar eller kring stationer, hållplatser eller annat som rör kollektivtrafik. Det är en tillfällig lagändring som ska ge poliser, ordningsvakter, busschaufförer och andra förare rätt att avvisa passagerare rapporterar Mitt i Stockholm.
– Det finns i dag inte ett rättsligt stöd för till exempel en busschaufför att skingra trängsel ombord om det inte rör sig om en ordningsstörning. Och att det kan ske smittspridning räknas inte som en ordningsstörning, säger Johan von Sydow länsöverdirektör på Länsstyrelsen till Mitt i.

märsta.nu uppmärksammade de överfulla bussarna i våras då en läsare menade att många skolungdomar bara åker enstaka hållplatser.
– Om någon skapar trängsel genom att metvetet tränga sig ombord och därmed inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd, så får busschauffören med ökade befogenheter rättsligt stöd att säga ”nej, ni får vänta på nästa buss”, uppger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, för Mitt I.

SL kan behöva uppmana till ändrade skolstarttider, att man flyttar en kvart eller en halvtimme vilket kan göra stor skillnad för antalet resenärer.
– Vi måste hålla liv i att informera och fortsätta skapa tydlighet i vad som gäller. Förhoppningsvis så tar var och en sitt ansvar, fortsätter Tamsons enligt Mitt I Stockholm.

sigtunakampen_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
eu_valet_outsider
sigtunakampen_outsider
mp_eu_outsider
connys