Foto: Street view/Google

Rekordmånga villaaffärer och minskad försäljning av bostadsrätter i Sigtuna

Trots det ekonomiska läget såldes rekordmånga villor den senaste tremånadersperioden. Dock minskade antalet försäljningar av bostadsrätter.

Under perioden mellan december och februari såldes inte mindre än 64 villor i Sigtuna kommun, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserad av Newsworthy. Denna siffra sticker ut jämfört med aktiviteten på bostadsmarknaden det senaste året och det historiska genomsnittet för samma period.

Det observerades en ökning på 20 villaförsäljningar jämfört med det senaste årets genomsnitt. Detta skedde trots att den historiska trenden indikerat en lugnare period för bostadsförsäljningar mellan december och februari.

De sålda villorna hade i genomsnitt ett pris på 5,1 miljoner kronor, vilket innebär en betydande ökning jämfört med föregående år. Året innan, under samma period, noterades 32 försäljningar.

Samtidigt minskade försäljningen av bostadsrätter i Sigtuna kommun under samma period. Endast 84 bostadsrätter såldes, vilket är den lägsta siffran sedan 2014. Denna minskning av bostadsrättsförsäljningar motsvarar en bredare trend i Stockholms län där priserna på bostadsrätter har sjunkit med 2 procent.

Medelpriset för sålda bostadsrätter i Sigtuna kommun låg på cirka 2,0 miljoner kronor, vilket är i linje med tidigare tre månader men betydligt lägre än föregående års siffror.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening