nationaldagen_pan

Rekordmånga kvinnor i fullmäktige

Andelen kvinnor i kommunfullmäktige uppgick efter senaste valet till 47 procent vilket är nytt rekord i Sigtuna.

centrum_artikel_host

Statistik från SCB visar att 24 kvinnor blev invalda i Kommunfullmäktige efter valet 2018, det motsvarar 47,1 procent. Den högsta andelen någonsin i kommunen.
– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis hög andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Definitionen för jämställdhet är 40-60 procent kvinnor. Den definitionen har Sigtuna uppfyllt sex gånger de senaste elva valen. Trenden är generell, allt fler kommuner har fler kvinnor representerade i fullmäktige.
– Under de tre valen på 1980-talet gick 42,2 procent av fullmäktigeplatserna till kvinnor i Sigtuna. Under det senaste decenniet är den siffran 39,9, säger Jonas Olofsson.

I länet är det mest jämställd i Värmdö med cirka 57 procent följt av Danderyd med 51,1 och Väsby 51. Sigtuna är åtta av 26 kommuner. Lägst andel finns i Södertälje med 35,4 procent.

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
seniormassa_pan

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
nationaldag_outsider
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out