centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Rekordmånga barn drabbades av vräkning förra året

Kronofogden verkställde 22 vräkningar i bostad förra året, i samband med dessa drabbades 23 barn vilket är den högsta siffran sedan statistiken började föras 2008.

centrum_artikel_host

Rekordmånga barn drabbades av vräkningar förra året i Sigtuna kommun, enligt nya siffror från Kronofogden. Under 2023 genomfördes 22 vräkningar, vilket är åtta fler än året innan och tre fler än 2021. Samtidigt har antalet ansökningar om vräkningar minskat under de senaste tre åren, från 69 ansökningar 2021 till 43 2023.

Det mest oroande är att antalet barn som påverkas av vräkningar har nått rekordnivåer. Under 2023 drabbades hela 23 barn i samband med vräkningar, en markant ökning jämfört med fyra barn 2022 och 2021. Även om antalet barn som påverkades var 18 under 2020, är ökningen betydande jämfört med tidigare år, där endast ett barn drabbades 2008.

Regeringen har satt upp målet att inga barn ska påverkas av vräkningar, men ökningen indikerar på svårigheterna många familjer står inför under tuffa ekonomiska förhållanden. Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, understryker att en vräkning har långtgående konsekvenser, särskilt för familjer med barn.

För att motverka denna trend har Kronofogden arbetat med att förebygga vräkningar genom att stärka samverkan mellan hyresvärdar och socialtjänst lokalt. Enligt Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden, är det förebyggande arbetet avgörande för att minska antalet vräkningar och undvika både personligt lidande och höga kostnader för samhället och hyresvärdarna.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
brobygget_2024
fritidsbanken_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider
klara_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider