moderat_fokus_pan
Olov Holst (M)Foto: montage/märsta.nu

Regionledningen står handfallen – inga svar från Anton Fendert (MP)

Idag är det en ovanlig dag i kollektivtrafiken för tågtrafiken rullar utan större problem. Vem vet hur det fungerar i morgon?

centrum_artikel_host

Region Stockholm är ansvariga för kollektivtrafiken i Stockholms län. I slutet av april uppvaktade jag, kommundirektören och samhällsbyggnadschefen därför trafikregionrådet Anton Fendert (MP) som är ytterst politiskt ansvarig för att buss- och pendeltågstrafiken ska fungera. Vi krävde ett akut möte för att informera om det kaos Sigtuna kommuns pendlare upplevt under vintern. En situation som bara blev värre och värre under våren.

Vid mötet klargjorde vi för Fendert (MP) att Sigtuna kommun producerat fler bostäder och varit med att tillskapa fler nya arbetsplatser än de flesta kommuner i Stockholmsregionen och i hela landet. Båda dessa en förutsättning för hela regionens fortsatta tillväxt och välfärd.

Vi har gjort det i tron att staten och Region Stockholm ska möta upp med nödvändiga investeringar i väginfrastruktur och utökad kollektivtrafik till alla de som flyttar in till kommunen och behöver ta sig till och från sina arbetsplatser. Lite eller inget av detta har dock infriats.

I stället har situationen för kommunens många pendlare blivit allt sämre där pendeltågstrafiken tidvis helt upphört till Märsta och Rosersberg med tåg som vänder i Upplands-Väsby, om de ens går alls.

Vid vårt möte med Trafikregionrådet ställde jag fyra konkreta frågor:

• När kan våra invånare se en förbättring?
• Vad gör Regionen i närtid för att pendeltågen ska gå på tid och med regelbundenhet?
• Vad gör Regionen för framtiden för att säkra en långsiktigt robust leverans av kollektivtrafiktjänster som är helt avgörande för Sigtuna kommun?
• När kommer Regionen presentera en helt nödvändig, och trovärdig, krisplan för att åtgärda den ohållbara situationen?

Vi har i skrivandes stund inte fått något enda svar. Faktum är att vi inte fått någon reaktion alls och problemen med pendeltågen bara fortsätter.

Den totalt obefintliga tilliten till kollektivtrafiken gör att Sigtuna kommuns invånare i allt högre utsträckning tvingas ta bilen för att vara säkra på att hinna till jobbet i tid och för att hinna i tid att hämta barnen på förskolan på eftermiddagen. Det proppar igen ett redan överbelastat vägsystem och motverkar de höga miljö- och klimatambitioner Regionen säger sig ha.

Under tiden står Regionen och Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) uppenbarligen helt handfallna. Fendert mäktar inte ens med att besvara fyra väldigt relevanta frågor som så uppenbart ligger på hans bord som ansvarig politiker. Det är nonchalant på gränsen till arrogant!

Ett svagt politiskt ledarskap drabbar nu Regionens pendlare i allmänhet och Sigtuna kommuns invånare i synnerhet väldigt hårt.

När tänker Fendert (MP) besvara frågorna? När tänker vänsterstyret i Regionen lösa det kaos som alla pendlare utsätts för dagligen?

  • Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

pantamera_avc_helsida
sap_sep23_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

hockeyskola_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

ica_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

moderat_fokus_helsida

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

joes-helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

centrum_host_helsida

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

defacto_helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

connys_helsida

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

nrh_sigtuna

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Konsten att ropa vargen kommer  

Insändare Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.

Islossning i bilpoolen

Insändare Den här veckan tar kommunen ett litet, men viktigt, kliv mot en hållbar utveckling av vårt samhälle. Det handlar om hur tjänstemännen tar sig runt i närområdet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderat_bli_medlem
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
socialdem_sep23_outsider
nrh
pantamera_out
swedol_outsider
connys
centrum_outsider_host
hockeyskola_outsider