sap_feb_pan
Centerpartiets debattörer Marie Unander-Scharin, Jennifer Grede, Marianne Holmberg, Jeanette Leinonen, Gill BrodinFoto: Pressbild/Centerpartiet

Rättvisa och frihet för Irans kvinnor!

Två månader har gått sedan Jina Amini, även omskriven som Masha Amini, mördades av iransk moralpolis efter att hon burit slöja på fel sätt.

centrum_artikel_host

Mordet på Jina Amini blev startskottet på omfattande protester som mynnat ut i en feministisk revolution i Iran, där fundamentalistiska religiösa ledare styr efter strikta sharialagar som begränsar kvinnors frihet på flera sätt. Bland annat måste kvinnor bära slöja och utrymmet för att välja själv är obefintligt.

Hundratals personer har skadats och dödats i protesterna. Flera personer har gripits och härom dagen utdömdes det första dödsstraffet mot en man som deltagit i revolutionen. Ännu fler riskerar att gå samma öde till mötes. Människor står åtalade för att ha fört krig mot Gud. Priset för att stå upp mot den islamistiska regimen är dyrt – men den feministiska revolutionen fortsätter.

För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser, och ibland är det enkelt att välja sida. Det som sker är inte ett krig mot Gud, det är en kamp för kvinnors rätt till liv och frihet, och för demokrati. Vi vill att Sverige tar tydlig position för frihet och demokrati och markerar mot den brutala regimen som dödar de modiga människorna som står upp för det.

Låt inte den feministiska revolutionen vara förgäves. Vi har tagit ställning – och vi uppmanar regeringen att göra detsamma.

  • Marie Unander-Scharin Ordf, Centerkvinnorna Sigtuna
  • Jennifer Grede (C)
  • Marianne Holmberg (C) Ledamot Barn och ungdomsnämnden
  • Jeanette Leionen (C)
  • Gill Brodin Gruppledare (C) Ordf, Agenda 2030 utskottet
funkisfest_helsida
steningekompani_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

centrum_host_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

sportlov

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

fritidsbanken_sportlov

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

connys_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

spedition_helsida
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

pantamera_avc_helsida
skridskodisco_helsida

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
spedition_outsider
connys
centrum_outsider_host
funkisfest_outsider
skridskodisco_outsider