centrum_panorama_hostshopping
Ragip Zarakolu riskerar fängelse i Turkiet.Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Ragip riskerar fängelse i Turkiet

Sigtuna kommuns förre fristadsförfattare Ragip Zarakolu åtalas i Turkiet för medlemskap i PKK i samband med att han skrivit krönikor i en nu nedlagd tidning.

centrum_artikel_host

Ragip Zarakolu kom till Sigtuna 2013 och var fristadsförafattare här under två års tid. Han brukar besöka hemlandet Turkiet emellanåt men får nu lägga om planerna efter att han skrivit turkkritiska krönikor i den nu nedlagda kurdiska tidningen Özgür Gündem där han även suttit med i redaktionsrådet, skriver tidningen Journalisten. Ragip är dock måttligt road av anklagelserna:
– Det är det dummaste jag hört! Jag är journalist och människorättsaktivist som har jobbat för. Jag skrev inte heller bara i Özgür Gündem utan i flera tidningar, varav flera nu har stängts ned, säger han enligt Journalisten.

Anklagelserna innebär att han är anhållen i sin frånvaro. Han kan därmed inte åka till Turkiet längre. Samtidigt är Ragip oroad över utvecklingen i Turkiet:
– De vill göra all press lydig. De konfiskerar tidningar, åtalar politiker och intellektuella. Det börjar likna utrensningarna under Stalin, fortsätter han.

brobygget_2024
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
brobygget_outsider
klara_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
pantamera_out