sap_feb_pan
Ragip Zarakolu riskerar fängelse i Turkiet.Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Ragip riskerar fängelse i Turkiet

Sigtuna kommuns förre fristadsförfattare Ragip Zarakolu åtalas i Turkiet för medlemskap i PKK i samband med att han skrivit krönikor i en nu nedlagd tidning.

centrum_artikel_host

Ragip Zarakolu kom till Sigtuna 2013 och var fristadsförafattare här under två års tid. Han brukar besöka hemlandet Turkiet emellanåt men får nu lägga om planerna efter att han skrivit turkkritiska krönikor i den nu nedlagda kurdiska tidningen Özgür Gündem där han även suttit med i redaktionsrådet, skriver tidningen Journalisten. Ragip är dock måttligt road av anklagelserna:
– Det är det dummaste jag hört! Jag är journalist och människorättsaktivist som har jobbat för. Jag skrev inte heller bara i Özgür Gündem utan i flera tidningar, varav flera nu har stängts ned, säger han enligt Journalisten.

Anklagelserna innebär att han är anhållen i sin frånvaro. Han kan därmed inte åka till Turkiet längre. Samtidigt är Ragip oroad över utvecklingen i Turkiet:
– De vill göra all press lydig. De konfiskerar tidningar, åtalar politiker och intellektuella. Det börjar likna utrensningarna under Stalin, fortsätter han.

skridskodisco_helsida
fritidsbanken_sportlov
pantamera_avc_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

steningekompani_helsida

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

spedition_helsida
funkisfest_helsida

Många besökte Sigtuna museum 2024

Kulturnyheter Sigtuna Museum har under 2023 attraherat rekordmånga besökare med spännande vikingasilver och kunniga guider. Över hundratusen nyfikna invånare och andra besökare har utforskat museets utställningar, där Vikingasilvret, inkluderande Professorsskatten och Sundvedaskatten med över 600 silvermynt, var en särskilt populär attraktion.

jullov

Detta kan du göra under jullovet

Nöjesnyheter Med jullovet i antågande är det dags att planera för roliga aktiviteter för hela familjen. Oavsett intresse eller ålder finns det ett brett utbud av aktiviteter att välja mellan runt om i kommunen.

sportlov
julen 2023

Julklappsinsamlingen i väcker stort engagemang

Märstafolket Under pandemin spelade julklappsinsamlingen en roll för att skapa glädje och sammanhållning i Sigtuna kommun. För tredje året i rad har projektet blivit en central aktivitet för att stötta och glädja deltagare, särskilt med tanke på de utmaningar som isolering och oro för Covid har skapat.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
spedition_outsider
skridskodisco_outsider
pantamera_out
funkisfest_outsider
stentekompani_outsider
connys
nrh_sigtuna