centrum_panorama_hostshopping

Problem med sopinsamling på landsbygden

Boende på landsbygden, främst Odensala, har klagat på sophanteringen den senaste veckan: - Det stämmer att vi ligger efter med sophämtningen hos en liten del av hushållen, säger Sigtuna Vattens VD Johan Stock.

centrum_artikel_host
Det klagas på den nya sopinsamlaren Ohlssons. Främst är det odensalabor som anser att kärlen inte töms på utsatt dag vilket riskerar att leda till överfulla kärl. Flera odensalabor som kontaktat märsta.nu uppger att kärlen skulle ha tömts för nästan en vecka sedan.
Sigtuna Vatten och Renhållning känner till problemet, främst är det koncentrerat till landsbygden. Orsaken uppger vara halkan.
– Det innebär att sopbilarna har svårt att komma fram till alla fastigheter på landsbygden. Helt avgörande för att sopbilarna ska komma fram är att berörda fastighetsägare ser till att det är snöröjt och sandat hela vägen fram till avfallskärlen. För att sopbilar ska komma fram behövs betydligt mer sand än för en personbil. En sopbil väger ca 12 ton och den gör väldigt många stopp på en dag och kör med låg hastighet mellan fastigheterna. Däcken blir varma och det finns risk för isbildning när sopbilen stannar vid en fastighet och sedan inte kan köra vidare eller kan riskera att glida av vägen. Det har gjort att det finns en del fastigheter på landsbygden som sopbilarna har haft svårt att köra fram till, förklarar Johan Stock.
Stock menar att det satts in åtgärder, samt att man uppmanar fastighetsägare att snöröjt och sanda rikligt på sina vägavsnitt så att bilarna kan komma fram.
– Sopbilarna är utrustade med vinterdäck och ska klara normalt vinterväglag. Men på smala vägar till fastigheter där det inte är tillräckligt sandat, räcker det inte till för att kunna köra fram till alla fastigheter. Därför har nu vår entreprenör Ohlssons, beställt snökedjor till de sopbilar som kör på landsbygden, detta för att kunna börja hämta på de ställen som vi hittills haft problem med. Snökedjorna förväntas kunna börja användas inom de närmsta dagarna.
En annan orsak är att Ohlssons även är en ny entreprenör med nya sopbilar och personal som håller på trimma in sina rutiner. De har inte hunnit få rutin på exakt var alla sopkärl finns på alla fastigheter och när de ska tömmas. Enstaka tömningar kan därför missas, men om man får information om det på Sigtuna Vatten & Renhållning så planerar man för nästa sophämtning.
Det nya fyrfackskärlen som lanserats i kommunen sedan i november har fått ett positivt mottagande menar Stock. Detta eftersom invånarna kan sortera redan vid tomtgräns istället för att man behöver åka till en återvinningsstation.
– Undersökningar som gjorts i andra kommuner som infört detta, visar att utsorteringen av förpackningar ökar kraftigt när man får dem hämtade vid sin egen fastighet, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Vi hoppas på förståelse för att det kan vara vissa inkörningsproblem innan det nya systemet är fullt intrimmat, säger Johan Stock.
connys_helsida
moderat_fokus_helsida
centrum_host_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

hockeyskola_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

defacto_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

sap_sep23_helsida
pantamera_avc_helsida
joes-helsida
nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

ica_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
hockeyskola_outsider
ica_outsider
connys
socialdem_sep23_outsider
joes_outsider
moderat_bli_medlem
nrh
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
centrum_outsider_host