Hyresgästföreningen är kritiska till höjningen och tidpunkten för aviseringen.Foto: Hyresgästföreningen

Privata hyresvärdar aviserar nästan 15 procents hyreshöjning

Privata fastighetsägare i kommunen har aviserat en hyreshöjning med nästan 15 procent för 2025.

Hyresgästföäreningen är mycket kritiska till att privata hyresvärdar runt om i länet planerar chockhöjning av hyran för 2025. I Sigtuna är kravet på höjningen 14,7 procent. Privata hyresvärdar omfattar samtliga förutom allmännyttan, det vill säga kommunala SigtunaHem som redan har gjort klart med hyreshöjningen för 2025 sedan tidigare.
– Det är både väldigt oseriöst och oansvarigt. Många hyresgäster fick retroaktiva hyreshöjningar på 5,9 procent från den 1 januari och redan nu kommer Fastighetsägarna tillbaka och kräver rekordhöga höjningar för 2025. Det är mycket ansvarslöst av dem i dessa tuffa tider och väldigt stressande för alla hyresgäster som omfattas av de här kraven, säger Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Enligt Hyresgästföreningen är det 59 000 hushåll som berörs från bland annat följande fastighetsägare Heba, Stena Fastigheter, Einar Mattson, Olov Lindgren, Ikano, Skandia och John Mattson. Så här tidigt finns inget att förhandla om menar Sjöblom och kallar Fastighetsägarnas agerande för ett fult förhandlingsspel.
– Förra året satt de av tiden utan att visa på en vilja till att förhandla, för att sedan gå till skiljemannen för beslut. Det här är ett oansvarigt beteende som saknar respekt för förhandlingssystemet.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening