centrum_panorama_hostshopping
Niklas Andersson & Marta AguirreFoto: Pressbild

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

centrum_artikel_host

Nyligen kom den senaste i raden av kallduschar när SL:s entreprenör MTR började köra hälften av pendeltågen utan tågvärd ombord. Många av lokförarna vägrar av säkerhetsskäl att köra tåg utan tågvärd, och resultatet blev omfattande trafikproblem och många inställda avgångar. Värst drabbas som vanligt de resenärer som bor längst ut på linjerna. Det har redan kommit vittnesmål om flera incidenter kopplade till den nya arbetsordningen. Bland annat har resenärer med funktionsvariationer lämnats kvar på plattformen.

Samtidigt gör Olov Holst från Moderaterna ett uttalande om att man inte kan lita på regionen. Tänk på att detta projekt startades när Moderaterna styrde regionen. Projektet, som kallas ”Pendeltågens tekniska utveckling”, går ut på att ersätta personal med övervakningskameror i ett försök att spara pengar och har legat i röret sedan 2021. Farhågorna har sedan dess staplats på varandra, men svaren har varit få. Men trots protester från fack, personal och skyddsombud gav det socialdemokratiska styret i Stockholm grönt ljus i början av mars.

För oss i Vänsterpartiet är det glasklart att vi behöver fler ögon och händer i kollektivtrafiken, inte färre. Säkerheten och tillgängligheten måste alltid gå före de privata trafikbolagens vinster. Pendeltåget är livsviktigt för Märsta och Sigtuna, och en förutsättning för att alla de som arbetspendlar ska få ihop livspusslet. Märstapendlarna förtjänar bättre!

  • Marta Aguirre och Niklas Andersson
    Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna

De vill att vi flyttar från kommunen

Insändare Den borgerliga minoriteten i Sigtuna – med stöd av SD – ser gärna att vi, de äldsta kommunmedlemmarna, när vi behöver bo på särskilt boende (Säbo), flyttar ut från kommunen. Detta framgick tydligt vid ett långt sammanträde i Äldre- och omsorgsnämnden nu i slutet av mars. Det framgick också klart, att man inte följer sin egen Vision 2030 om Sigtuna som ”en bra kommun genom hela livet.”

pantamera_avc_helsida

Kvinna, liv, frihet

Insändare Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

dack_helsida
connys_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Insändare Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

ica_helsida
joes-helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

defacto_helsida

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

centrum_host_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
connys
centrum_outsider_host
nrh
ridskola_2020_outsider
dack_outsider
joes_outsider
pantamera_out
ica_outsider