sap_pan23
Pierre Cengiz-Edstrand och Dragan Perkovic, båda har blivit av med sina arvoden i Arbetsgivareutskottet. Foto: Daniel Iskander/Arkiv

Perkovic blir av med arvodet

Politiska vilden Dragan Perkovic, tidigare (L), blir av med sitt arvode efter beslut i Arbetsgivareutskottet: - Varför gör man detta nu efter ett år, frågar sig Dragan Perkovic.

centrum_artikel_host

Dragan Perkovic sitter som vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och uppger att ca 4-5000 kronor i arvode betalas ut till honom varje månad för arbetet i nämnden. Men i september meddelade Perkovic att han blir politisk vilde. Arbetsgivareutskottet som beslutar om vilka som ha erhålla arvoden har dock först nu klubbat igenom en indragning av arvodet. För snart ett år sedan var det Pierre Cengiz-Edstrand (MP) som deklarerade att han röstar fritt som blev av med sitt arvode.

Går händelserna i förväg
Dragan Perkovic är frågande till varför arvodet dras in först nu, han menar att den nya koalitionen som ännu inte fått laga kraft går händelserna i förväg med att plocka bort arvoden för förtroendevalda.
– Jag förstår att de ändrar när de väl tar över, men inget är klart och man går händelserna i förväg.

Kritiserats innan
Pernilla Bergqvist (L) är ordförande i nämnden, hennes agerande i samband med att Pierre Cengiz-Edstrand blev av med arvodet har tidigare kritiserats av bland annat Olov Holst som menade att Arbetsgivarutskottet inte skulle besluta om den här typ av ärenden utan att det sker på minst kommunstyrelsenivå. Bergqvist poängterar att beslutet att dra in Dragans arvode är direkt kopplat till att han valt att lämna Liberalerna och vli politisk vilde:
– Det var hans eget beslut att lämna partiet och bli politisk vilde, säger hon.

Arvoden korrigeras med ny kommunledning
Just nu är det många politiker som inte medverkar i kommunledningen formellt sett, bland annat Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa och andra ledande socialdemokrater:
– När det gäller S-politiker så är vi i processen att bilda en ny kommunledning mellan Alliansgruppen, Liberalerna och Miljöpartiet. När den nya kommunledningen formellt är utsedd så kommer arvoden att korrigeras. Den ordningen som kommunen har idag är att kommunledningen (majoriteten) har ett visst belopp för arvoden till sitt förfogande och oppositionen har ett annat lägre belopp. Men alla sådana förändringar görs när nya kommunledningen formellt är utsedd, förklarar Berqvist.

Stödjer Holst
Dragan Perkovic har öppet sagt att han kan stödja en kommunledning som Olov Holst leder och att han när det är klart kommer att gå med i ett alliansparti. Ronnie Lundin (S) och Mats Weibull (M) röstade inte i beslutet om att dra in Dragan Perkovic arvode.

joes-helsida
moderat_fokus_helsida
centrum_host_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

connys_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

sap_sep23_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

nrh_sigtuna
skanela_helsida
pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

defacto_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

hockeyskola_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
connys
socialdem_sep23_outsider
joes_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
ica_outsider
centrum_outsider_host
skanela_outsider
nrh
moderat_bli_medlem