centrum_panorama_hostshopping
Per TaubeFoto: Pressbild

Per Taube grävde guld kring Arlanda

Per Taube, Gelbas och Arlandastad Holdings ägare, köpte gamla Motortown för ”ynka” 35 miljoner kronor och idag lär det vara värt minst det tiodubbla: - Jag hade ingen konkret idé. Jag tänkte att något kunde jag väl hitta på. Eftersom detaljhandeln inte hade gått bra så bestämde jag mig för att jag inte skulle fortsätta med det", berättar han i en intervju med Dagens Industri.

centrum_artikel_host

Per Taube som inte bara äger Steninge slottsområdet utan även utvecklar Arlandastad Holding och Airport City kom in i kommunen 2008 då han köpte dåvarande outlet för 38 miljoner kronor. Per Taube började analysera hur områden runt flygstäder har utvecklats och han bestämde sig för att göra slag i saken kring Arlanda:
– Stockholm låg av någon anledning lite efter. Det berodde nog på att staten inte prioriterat detta. I stället ville nog staten ha en sådan flexibel lösning som möjligt. Swedavias huvudkontor ligger exempelvis i baracker även om de kallar dem för Versailles, berättar Taube för Dagens Industri.

Köpte upp allt han kunde komma över
Han bestämde sig för att köpa upp all mark han kunde komma över kring Arlanda. Bland annat har han lagt Nybygget under sina händer samt Test Track och Drivelab. Han tycker inte att det var speciellt svårt att köpa upp marken eftersom Arlandastad var något som gud hade glömt i och med att det var den sista kvarlevan efter fastighetskraschen i början på 90-talet.
– ”Verksamhet går nu med vinst så jag ser att vi framöver årligen investerar mellan 300 och 500 miljoner kronor. Vi har fortfarande 95 procent kvar att bygga på området, säger Taube.

Lågt ränteläge oroar inte
märsta.nu har rapporterat om planerna som Arlandastad Holding har med en entreprenadsmässa och bilområde samt en utbildningsplats för bilindustrin. Han ser positivt på framtiden och oroas inte av det låga ränteläget.
– Det är klart att jag är vinnare i det korta perspektivet. Vi får ju fantastiska överskott eftersom räntorna inte kostar något. Men sedan undrar jag hur det blir för samhällsekonomin på lång sikt. Det finns en stor risk när det byggs upp skulder, inte bara för företag utan även för privatpersoner. Hur ska vi ta oss ur det här, analyserar Taube.

Bygger hus i Steninge
Han tillägger att med så låga räntor som råder idag så finns det inget bättre än att äga fastigheter. Planerna för Arlandastad Holding och Steninge slott löper vidare. De förstnämnda arbetar vidare med att utveckla området kring Arlanda medan Steninge slott bygger bostadshus med priser kring 7-8 miljoner och uppåt.

connys_helsida

Trots negativt halvårsresultat tror Arlandastad Group på vändning

Näringsliv Arlandastad Group ser ljusare på framtiden efter ökad aktivitet på marknaden under första halvåret 2024: – Aktiviteten på marknaden ökade under första halvåret, och vi planerar för en högre utvecklingstakt framöver. Åtgärder för att förbättra lönsamheten är fortsatt starkt prioriterade, säger Dieter Sand CEO, Arlandastad Group.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida
brobygget_2024

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys