sap_pan23
Pendeltåg till Arlanda är kostsamt för skattebetalarna. Foto: Swedavia/Daniel Blohm/Arkiv

Pendeltåg till Arlanda går back

Pendeltåget till Arlanda är en ren förlustaffär för skattebetalarna och efter att avtalet går ut i år ska SL ta ställning till en fortsättning, rapporterar Mitt I.

centrum_artikel_host

Både SL och resenärer betalar för att pendeln ska stanna på Arlanda Central, sedan biljettpriset höjdes i september har resenärerna minskat ännu mer rapporterar Mitt I Stockholm. Politikerna i landstingsfullmäktige ska nu ta ställning till om tågen ska fortsätta gå dit. SL har sett det som trafiknytta att ha ett pendeltåg som trafikerar sträckan. 8 miljoner kronor om året är förlusten på att stanna vid Arlanda.

(V) negativt
Anledningen är att spåren, Arlandabanan, ägs av A-Train som kör Arlanda Express. Ett gammalt avtal mellan regeringen och konsortiet som bygge Arlandabanan i mitten av 90-talet. Politiskt är Vänsterpartiet mest negativt till en fortsättning medan Miljöpartiet och Alliansen gjort upp om kollektivtrafiken vilket även omfattar stopp vid Arlanda.
– Kostnaden är hög och vi är kritiska mot det men samtidigt ser vi inte att vi kan avstå. Kollektivtrafiken ska byggas ut, inte minska, säger Tomas Eriksson (MP) till tidningen.

Delat inom Alliansen
Inom Alliansen kan (KD) tänka sig säga nej medan Liberalerna lutar åt ett ja, Centerpartiet och Moderaterna anser att det är en kostnadsfråga:
– Vi ska eftersträva att det blir en så kostnadseffektiv lösning för skattebetalarna som möjligt och att det inte går ut över den andra trafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

A-Train börjar betala
Det hårt kritiserade avtalet mellan A-Train och staten ändras dessutom i år så att staten nu får 5 procent av omsättningen in till statskassan skriver A-Trains VD Per Torstensson i en debattartikel till Dagens Industri. Utöver det betalar A-Train moms och andra skatter i Sverige.

connys_helsida
centrum_host_helsida
sap_sep23_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

skanela_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

nrh_sigtuna

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

moderat_fokus_helsida
hockeyskola_helsida
joes-helsida
ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

defacto_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
skanela_outsider
pantamera_out
connys
socialdem_sep23_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
joes_outsider
hockeyskola_outsider
ica_outsider
moderat_bli_medlem
nrh