nationaldagen_pan
Foto: Sigtuna kommun

Över 600 färre invånare i jobb

Coronapandemin har slagit hårt mot kommunen och vid årets början var det över 600 färre invånare i jobb enligt SCB.

centrum_artikel_host

Idag släpps restriktionerna kring corona och från 1:a oktober även UD:s rekommendation om att avstå från icke nödvändiga resor. Då väntas Arlandas trafik öka ännu mer än under sommarmånaderna. Sigtuna är hårt drabbat av pandemin vilket nu SCB:s siffror visar svart på vitt. Hårdast drabbat i länet dessutom. Det var 606 invånare som inte var i jobb jämfört med ett år tidigare. Under januari till juni var 21470 invånare i jobb, fram för allt är det inom hotell och restaurang som antalet anställda minskat.
– Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Men det är inte alla branscher som har negativa siffror, inom vård och omsorg, utbildning och bygg är det positivt. Likaså inom handel och juridik/ekonomi. Hotell- och restaurang har tappat nästan var tredje jobb.

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
eldsjal2024_helsida
connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

bygdensdag_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
nationaldag_outsider
centrum_outsider_host
eu_valet_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
eldsjal2024_out
connys
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider