sap_pan23
Foto: Sigtuna kommun

Över 600 färre invånare i jobb

Coronapandemin har slagit hårt mot kommunen och vid årets början var det över 600 färre invånare i jobb enligt SCB.

centrum_artikel_host

Idag släpps restriktionerna kring corona och från 1:a oktober även UD:s rekommendation om att avstå från icke nödvändiga resor. Då väntas Arlandas trafik öka ännu mer än under sommarmånaderna. Sigtuna är hårt drabbat av pandemin vilket nu SCB:s siffror visar svart på vitt. Hårdast drabbat i länet dessutom. Det var 606 invånare som inte var i jobb jämfört med ett år tidigare. Under januari till juni var 21470 invånare i jobb, fram för allt är det inom hotell och restaurang som antalet anställda minskat.
– Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Men det är inte alla branscher som har negativa siffror, inom vård och omsorg, utbildning och bygg är det positivt. Likaså inom handel och juridik/ekonomi. Hotell- och restaurang har tappat nästan var tredje jobb.

ica_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

hockeyskola_helsida
moderat_fokus_helsida
defacto_helsida
pantamera_avc_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

connys_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

centrum_host_helsida

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

sap_sep23_helsida
joes-helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

joes_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
nrh
hockeyskola_outsider
centrum_outsider_host
moderat_bli_medlem
socialdem_sep23_outsider
ica_outsider
pantamera_out
swedol_outsider