defacto_pan2020
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Över 400 ukrainska flyktingar måste flytta

I Sigtuna kommun finns 447 ukrainska flyktingar i anläggninsgboenden men bara 21 av dessa ska stanna kvar efter att Migrationsverket fördelat boendeplatser på samtliga kommuner.

centrum_artikel_host

För att undvika en situation liknande flyktingkrisen 2015 har Migrationsverket gjort en jämnare fördelning av flyktingar från Ukraina till samtliga landets kommuner. Sigtuna kommun ska ordna 21 boendeplatser. Men totalt i kommunen finns redan ny 447 ukrainska flyktingar, 426 av dessa måste alltså flytta på sig rapporterar Newsworthy.

Flyttar kommer att bli nödvändiga men om ambitionen är att så få som möjligt ska beröras, man ska ta hänsyn till barn som går i skolan eller om man har ett arbete i kommunen.
– Bland de som flytt från Ukraina finns många barn och det är viktigt att utgå från deras behov. I första hand försöker vi lösa boendet där personerna redan befinner sig. I andra hand försöker vi genomföra övergången till en ny kommun så bra som möjligt med hänsyn till skolterminen, sa generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande i samband med att lagen trädde i kraft.

280 medborgare har redan eget boende i Sigtuna utöver de 447 som bor i anläggningsboende. Dessa ingår inte i fördelningen av enligt den nya lagen enligt Newsworthy. Sedan i februari har drygt 41 300 från Ukraina sökt asyl i Sverige och den nya prognosen är att 55 000 väntas komma under hela året. Sigtuna kommun tar emot flest från Ukraina i relation till befolkningsmängd.

seniordag_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens morgonkoll med märsta.nu presenterar vi den senaste informationen om vädret, kollektivtrafiken och den senaste blåljusrapporten för Sigtuna kommun.

pantamera_avc_helsida
ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

karnkraft_m_topp
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

connys_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

mp_helsida
defacto_helsida

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
seniordag_outsider
connys
swedol_outsider
ica_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
centrum_outsider_host
mp_outsider