moderat_sep_pan
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Över 400 ukrainska flyktingar måste flytta

I Sigtuna kommun finns 447 ukrainska flyktingar i anläggninsgboenden men bara 21 av dessa ska stanna kvar efter att Migrationsverket fördelat boendeplatser på samtliga kommuner.

centrum_artikel_host

För att undvika en situation liknande flyktingkrisen 2015 har Migrationsverket gjort en jämnare fördelning av flyktingar från Ukraina till samtliga landets kommuner. Sigtuna kommun ska ordna 21 boendeplatser. Men totalt i kommunen finns redan ny 447 ukrainska flyktingar, 426 av dessa måste alltså flytta på sig rapporterar Newsworthy.

Flyttar kommer att bli nödvändiga men om ambitionen är att så få som möjligt ska beröras, man ska ta hänsyn till barn som går i skolan eller om man har ett arbete i kommunen.
– Bland de som flytt från Ukraina finns många barn och det är viktigt att utgå från deras behov. I första hand försöker vi lösa boendet där personerna redan befinner sig. I andra hand försöker vi genomföra övergången till en ny kommun så bra som möjligt med hänsyn till skolterminen, sa generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande i samband med att lagen trädde i kraft.

280 medborgare har redan eget boende i Sigtuna utöver de 447 som bor i anläggningsboende. Dessa ingår inte i fördelningen av enligt den nya lagen enligt Newsworthy. Sedan i februari har drygt 41 300 från Ukraina sökt asyl i Sverige och den nya prognosen är att 55 000 väntas komma under hela året. Sigtuna kommun tar emot flest från Ukraina i relation till befolkningsmängd.

defacto_helsida
pantamera_avc_helsida
ungdomsarbete_helsida
toppbanner
centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
valet2022

Ordförande för kommunrevisionen hoppar av politiken

Politik Socialdemokraternas Steffen Oxenvad lämnar politiken efter att bland annat varit ordförande i kommunrevisionen: - Jag kommer inte engagera mig politiskt i Sigtuna kommun för en överskådlig framtid. Det är såklart möjligt att jag hoppar på ett opolitiskt föreningsuppdrag, skulle möjligheten uppstå. Där saknas alltid folk, säger Steffen Oxenvad i ett uttalade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
pantamera_out
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
connys