vinter_pan
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Över 400 ukrainska flyktingar måste flytta

I Sigtuna kommun finns 447 ukrainska flyktingar i anläggninsgboenden men bara 21 av dessa ska stanna kvar efter att Migrationsverket fördelat boendeplatser på samtliga kommuner.

centrum_artikel_host

För att undvika en situation liknande flyktingkrisen 2015 har Migrationsverket gjort en jämnare fördelning av flyktingar från Ukraina till samtliga landets kommuner. Sigtuna kommun ska ordna 21 boendeplatser. Men totalt i kommunen finns redan ny 447 ukrainska flyktingar, 426 av dessa måste alltså flytta på sig rapporterar Newsworthy.

Flyttar kommer att bli nödvändiga men om ambitionen är att så få som möjligt ska beröras, man ska ta hänsyn till barn som går i skolan eller om man har ett arbete i kommunen.
– Bland de som flytt från Ukraina finns många barn och det är viktigt att utgå från deras behov. I första hand försöker vi lösa boendet där personerna redan befinner sig. I andra hand försöker vi genomföra övergången till en ny kommun så bra som möjligt med hänsyn till skolterminen, sa generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande i samband med att lagen trädde i kraft.

280 medborgare har redan eget boende i Sigtuna utöver de 447 som bor i anläggningsboende. Dessa ingår inte i fördelningen av enligt den nya lagen enligt Newsworthy. Sedan i februari har drygt 41 300 från Ukraina sökt asyl i Sverige och den nya prognosen är att 55 000 väntas komma under hela året. Sigtuna kommun tar emot flest från Ukraina i relation till befolkningsmängd.

ica_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

connys_helsida
vinter_helsida
nrh_sigtuna

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

defacto_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

oppethus_dec
joes-helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

slottsby_helsida
storemore_helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh
centrum_outsider_host
vinter_outsider
storemore_out
oppethus_out
connys
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
slottsby_outsider
pantamera_out