centrum_panorama_hostshopping
Obs! Barnen på bilden har inget med artikeln att göraFoto: Daniel Iskander/Genrebild

Över 1500 barn i skuldsatta hushåll

Över tretton procent av barnen i kommunen lever i hushåll där minst en förälder har skuld till Kronofogden.

centrum_artikel_host

Kronofogden siffror gällande barn i skuldsatta hushåll visar för 2019 att 13,3 procent av barnen i kommunen har minst en förälder med skuld hos Kronofogden eller som genomgår Skuldsanering, det är en ökning från 2018 då andelen var 12,5 procent. I relativa tal är det 1540 barn som är berörda, 2018 var det 1480 barn berörda. I kommunen fanns det 2019 11 551 barn mellan 0-17 år.

Kronofogden spår att siffrorna kommer att gå upp för 2020 i spåren av coronakrisen:
– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället, och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Just sommaren kan vara en jobbig tid för barn och unga då många klasskompisar kanske hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med.
– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Siffran över barn i skuldsatta hushåll är en av de högsta i länet i Sigtuna kommun. Bara Botkyrka och Nynäshamn har högre, båda med 14,4 procent. Sigtuna är delad trea med Södertälje med sina 13,3 procent. Av grannkommunerna har Väsvy 9,7 procent, Upplands-Bro 9,3 procent och Vallentuna 4,5 procent.

I hela riket är det 182 000 barn i familjer med minst en förälder som är berörd av skuld eller skuldsanering. Bris, Barnens rätt i samhället, tar emot samtal från barnen som upplever oro kring bland annat ekonomi:
– Under våren har en del barn berättat att de inte vill belasta sina föräldrar på grund av samhällskrisen. Att de undanhåller sina bekymmer för föräldrarna eftersom de är upptagna med stress kring sitt jobb och sin hälsa. Konsekvensen för ett barn är att de egna livsutmaningarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande, säger Emma Bennwik, barnrättspecialist på Bris.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

bygdensdag_helsida
connys_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
connys
seniormassa_outsider
bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
eu_valet_outsider