Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande

Olov Holsts Nyårskrönika

2020 lär gå till historien som ett av de mest omtumlande åren i mannaminne.

I början av året kunde ingen ana hur totalt världen skulle komma att förändras och präglas av en brutal pandemi. Coronapandemin gav såväl den enskilde individen som samhället i stort utmaningar som ingen kunnat föreställa sig.

Redan 2019 var Sverige på väg in i en lågkonjunktur och Sigtuna kommun förberedde sig för tuffare tider. Kommunledningen arbetade hårt med att sanera den dåliga ekonomin vi tagit över och byggde skyddsvallar för att kunna möta lågkonjunkturen. Sedan slog Corona­pandemin till. När verksamheterna i april ombads göra en prognos på hur pandemin skulle komma att drabba kommunen, visade den att ett budgeterat överskott på 50 miljoner kronor hade förvandlats till ett befarat underskott på drygt 30. Pandemin riskerade alltså kosta Sigtuna 80 miljoner mer än budgeterat.

Personal i såväl kommunala som fristående verksamheter som levererar daglig samhällsservice till invånarna, fick jobba under bitvis mycket svåra förhållanden. Relevant skyddsutrustning saknades, rutiner för att hantera pandemin saknades, råd och direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten var i bästa fall otydliga. Trots detta gjordes heroiska insatser för att hålla alla samhällsviktiga insatser igång och förvaltningarna ledda av kommundirektören kom snabbt upp på banan och anpassade verksamheterna till det nya krisläget.

Det visade sig också snart att Sigtunas näringsliv och arbetsmarknad skulle vara bland de värst drabbade i hela landet. Marknaden för våra två basnäringar, reseindustrin med Arlanda och mötesindustrin med alla våra hotell- och konferensanläggningar, försvann i det närmaste totalt över en natt och risken för stor arbetslöshet blev snabbt överhängande.

Att leda kommunen under den här tiden har varit, och är fortfarande, minst sagt utmanande och vi måste visa handlingskraft. Det gjorde kommunledningen snabbt genom tidiga insatser för att stötta det lokala näringslivet i syfte att motverka den befarade arbetslösheten och genom att ta direktkontakt med regeringen med vädjan om särskilt stöd med anledning av att Sigtuna drabbats särskilt hårt av pandemin.

När året nu summerats ekonomiskt kan vi konstatera att det befarade underskottet vänts till ett rekordöverskott. Detta är inte unikt för Sigtuna då man, för att använda en idrottsterm, kan säga att stora statliga bidrag har dopat kommunernas ekonomiska resultat. Men i Sigtunas fall är det inte enbart därför, utan också tack vare de senaste årens fokuserade reformarbete som ekonomin är robust.

Även om Coronapandemin legat som en stor våt filt över större delen av året, har mycket hänt. Allt får inte plats i denna krönika, men låt mig nämna några viktiga saker.

Den moderatledda kommunledningen tar inga avgörande beslut utan rejäla underlag som bas. Trots att vi länge känt till de stora utmaningarna i kommunen, lät vi genomföra en omfattande analys av Sigtunas socioekonomiska status, ”Den sociala kompassen”. Resultatet var nedslående, men ingen överraskning; Sigtuna tillhör landets mest segregerade kommuner och den kommundel som visar på störst segregation är Valsta. ”Den sociala kompassen” kartlägger, men ger inga förslag på åtgärder varför ett team på konsultfirman Rud Pedersen (lett av tidigare finansminister Anders Borg) fick i uppdrag att ta fram en politiskt neutral rapport som grund för kommunens framtida samhällsbyggnad.

Rapporten visar att segregationen till stor del uppstått som följd till hur bostäder byggts i kommunen de senaste femton åren. I flera kommundelar har det byggts för mycket och för många hyresrätter i förhållande till andra upplåtelseformer. I budgeten för 2021-2023 har kommunledningen därför initierat ett omfattande program för att minska segregationen och komma till rätta med problemen som uppstått framförallt i de utsatta områdena. Vi kallar det ”Samhällsbyggnadslyftet”. Det består av två huvuddelar; en socioekonomisk del med åtgärder för att komma till rätta med de utmaningar som redan finns och en stadsbyggnadsdel som syftar till att minska bostadsbyggnadstakten samt rätta till obalansen som finns i upplåtelseformerna genom att bygga fler bostadsrätter, radhus och fristående hus. Samhällsbyggnadslyftet kommer påverka mycket av det vi gör i kommunen under lång tid.

Under 2020 har kommunen tillsammans med Polisen trappat upp kampen mot de kriminella nätverken och otryggheten på våra gator och torg. De kriminella känner sig störda och försöker slå tillbaka genom bilbränder och även en direkt attack mot kommunhuset. Dessa händelser ska dock, hur konstigt det än låter, ses som ett kvitto på att åtgärderna ger effekt och att de känner sig hotade. Även det här är ett långsiktigt arbete och varken vi eller Polisen har för avsikt att minska insatserna. Tvärtom ökar arbetet stegvis och inte minst Polisens ökade närvaro och numera stora fokus på Sigtuna kommun har visat sig ge önskat resultat.

Vår kommun ska vara trygg och snygg! Innan sommaren invigdes den nyrenoverade Borgmästarängen i Sigtuna stad. Det är ett första steg i att upprusta den medeltida stadskärnan som är viktig såväl för vår besöksnäring som för oss kommuninvånare.
I Sigtuna växer också den nya stadsdelen Sigtuna Stadsängar fram. Stadsdelen, som är ett resultat av en omfattande medborgardialog, fylls inte bara med bostäder utan också med liv och rörelse runt det centralt belägna Silvertorget där bland annat handel, restauranger, apotek, läkarmottagning och träning nu finns att tillgå.

I Märsta är arbetet med Sätuna torg precis igångsatt, en helt ny Tingvallaskola byggs, upprustning av Kanonkulleparken och ett antal gångtunnlar ska påbörjas inom kort och i syfte att öka tryggheten planerar vi att fylla centrala Valsta med ljus, liv och rörelse. Som en första åtgärd har en mindre konstfrusen isbana byggts på torget framför Valsta centrum. Den skulle invigts i december, men varken väder eller pandemi tillät det. Vår förhoppning är att när den öppnas, ska den locka både barn och vuxna till en stunds aktivitet samt bidra till liv och rörelse på torget.

På det personliga planet har det här året varit både det mest utmanande och det mest glädjande på mycket länge. För att börja med det glädjande föddes vårt första barnbarn i början av februari. Lille Alfred har kommit att betyda både tröst och energipåfyllning under ett annars så tufft år. I slutet av april drabbades jag själv av Covid-19. Till skillnad från resten av familjen, som också blev smittade, blev jag rejält sjuk och tvingades tillbringa en vecka med syrgas på Danderyds intensivvårdsavdelning. Ett drygt halvår senare dras jag fortfarande med känningar från sjukdomen. Coronaviruset är verkligen inte att leka med och vi måste alla hjälpas åt att bekämpa den.

Så, för att sluta där vi började är vi långt ifrån igenom pandemin och jag är rädd för att effekterna av den kommer påverka oss under lång tid framöver. Men jag vill ändå passa på att rikta ett stort tack till alla som under året fått slita hårt för att de välfärdstjänster vi ska leverera har fungerat. Jag vill också tacka alla invånare för ert tålamod och förståelse för att allt kanske inte fungerat som normalt.

Under dessa exceptionella förhållanden är det därför extra roligt att kunna konstatera att Sigtuna kommun återigen presterar skolresultat som ligger i topp i landet och att vår årliga medborgarundersökning visar på ökat förtroende för kommunen och kommunledningen. Visst har vi stora utmaningar framför oss, men det är tydligt att vi är på rätt väg. Det bådar gott och ger ny energi i vårt och mitt viktiga uppdrag att leda Sigtuna kommun genom de tuffa åren som kommer följa efter pandemins framfart.

Med det önskar jag dig och alla andra i Sigtuna kommun ett riktigt Gott Nytt År!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Starkt stöd kräver rätt modell

Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening