eu_valet_panorama
Oliva Karlsson och klasskamraten Theo var med på Unga forskare. Foto: NTI Sollentuna

Olivia från Rosersberg med på Unga Forskare om ChatGPT i skolan

Olivia Karlsson, en gymnasieelev från Rosersberg som studerar på NTI Sollentuna, deltog nyligen i Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tillsammans med en klasskamrat utförde Olivia ett projekt om ChatGPT, en artificiell intelligens för textgenerering.

centrum_artikel_host

Olivia och hennes klasskamrat undersökte hur väl ChatGPT kunde skriva ett gymnasiearbete och om det skulle kunna uppfylla Skolverkets krav för ett sådant arbete inom teknikprogrammet. Resultatet av deras undersökning visade att ChatGPT inte kunde producera så avancerade uppgifter som rapporter på grund av dess bristande förmåga att källhänvisa. Däremot fungerade tjänsten utmärkt som ett hjälpmedel för enklare textuppgifter som inte krävde lika mycket informationshämtning eller källkritiskt tänkande.

Olivia och hennes klasskamrat drog slutsatsen att skolvärlden behöver anpassa sig till dessa genererande AI:s genom att inkludera ChatGPT i skoluppgifter. De föreslog att lärare bör informera och lära ut mer om positiv användning av botten och ge förslag på prompts som kan användas. Dessutom betonade de vikten av att eleverna inte förlitar sig för mycket på botten och att de behåller förmågan att skriva de texter som ChatGPT inte kan producera.

För att lärare ska kunna känna sig trygga med betygsättningen utan att oroa sig för plagiat från ChatGPT föreslog de också att kunskapskraven behöver omprövas för att ta hänsyn till den ökande användningen av AI och dess inverkan på skolarbetet. Hur det gick för Olivia och Theo? Det blev ingen finalplats men dom kom till semifinal.

bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

seniormassa_pan
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
bygdensdag_outsider
seniormassa_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
eu_valet_outsider
nrh_sigtuna
connys
mp_eu_outsider
pantamera_out