nationaldagen_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Ökat tryck på SOS Alarm under nyår

SOS Alarm förbereder sig för ett ökat antal samtal från länsbor under nyårsnatten.

centrum_artikel_host

Under nyår ökar samtalen till SOS Alarm med drygt 1000 procent. En vanlig helgnatt är det 249 samtal som kommer in, vid nyår förra året var det 2816 samtal.
– Nyår är en av de mest intensiva storhelgerna hos SOS Alarm. I år är mycket annorlunda, men inget tyder på att nödsamtalen kommer att minska när fler människor firar högtiderna på hemmaplan, snarare tvärt om, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm.

Fler ringde i sommar
Pandemin har påverkat samtalen till SOS Alarm även under året, det har varit fler i behov av akut vård till följd av covid-19, även när fler sommarsemestrade hemma ökade samtalen om drunkningstillbud och vattenrelaterade olyckor. Årets midsommarafton hade det högsta antalet samtal på tio år.
– Vi vill uppmana allmänheten att fira nyåret med sunt förnuft och försiktighet. I år är det allra viktigaste att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen. Skulle olyckan vara framme finns vi på SOS Alarm bara ett samtal bort, säger Staffan Ekengren.

Var fjärde samtal är inte nödsituation
Men inte alla samtal till SOS Alarm är av akut karaktär, en fjärdedel handlar inte om nödsituationer.
– Man ska inte tveka att ringa SOS Alarm i en nödsituation och hellre ringa en gång för mycket. Men det finns samtal som överhuvudtaget inte bör ringas till 112 där man ringer helt i onödan. De samtalen tar tid och resurser från människor i verklig nöd, säger Staffan Ekengren.

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Nyheter Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

mp_helsida_eu
seniormassa_pan
connys_helsida
centrum_host_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
bygdensdag_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
nationaldag_outsider
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
bygdensdag_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider