sap_feb_pan
Pia JosefssonFoto: Pressbild

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

centrum_artikel_host

Tord Olsson från Herresta Lada meddelar entusiastiskt att kursen, med händerna i jorden, är som ett säkert vårtecken. Han noterar glädjefyllt hur intresset för att producera egen mat fortsätter att öka år från år. Tord poängterar behovet av att återinföra och sprida kunskapen om odling från en tid då det var en vanlig kunskap för gemene man.

Förra årets kurs med 15 platser blev fullbokad i tid, och inför årets kurs har antalet platser utökats till 20. För att säkerställa hög kvalitet har två erfarna odlingspedagoger, Pia Josefsson och Monika Persson, anlitats. Deras mål är att hjälpa alla kursdeltagare att lyckas med sina odlingsambitioner.

Pia Josefsson, kursledare och trädgårdsmästare, delar sin glädje över att bidra med kunskap och stöd för att ge kursdeltagarna en upplevelse av både odlarglädje och rikliga skördar. Kursen fokuserar även mer på färg och form samt gestaltningen av köksträdgården. Monika Persson, kursledare och trädgårdsmästare med konstskoleutbildning, betonar vikten av att integrera estetiska inslag som färgprakt och blommor för att höja odlingens värde.

Målet med kursen är att stimulera odlarglädje och uppmuntra till rikliga skördar. Deltagarna förväntas inte bara lära sig odla utan också skapa en gemenskap där de kan stödja varandra under och efter kursen.

Herresta Ladas odlingssäsongskurs över hela 2024 kommer att hållas i Odensala och syftar till att främja ett rikt och meningsfullt liv. Gården, varsamt renoverad, är belägen i ett vackert kulturlandskap och fungerar som en inspirationsplats för biologisk mångfald.

connys_helsida
fritidsbanken_sportlov
skridskodisco_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

pantamera_avc_helsida

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

steningekompani_helsida

Många besökte Sigtuna museum 2024

Kulturnyheter Sigtuna Museum har under 2023 attraherat rekordmånga besökare med spännande vikingasilver och kunniga guider. Över hundratusen nyfikna invånare och andra besökare har utforskat museets utställningar, där Vikingasilvret, inkluderande Professorsskatten och Sundvedaskatten med över 600 silvermynt, var en särskilt populär attraktion.

funkisfest_helsida
jullov

Detta kan du göra under jullovet

Nöjesnyheter Med jullovet i antågande är det dags att planera för roliga aktiviteter för hela familjen. Oavsett intresse eller ålder finns det ett brett utbud av aktiviteter att välja mellan runt om i kommunen.

sportlov
julen 2023

Julklappsinsamlingen i väcker stort engagemang

Märstafolket Under pandemin spelade julklappsinsamlingen en roll för att skapa glädje och sammanhållning i Sigtuna kommun. För tredje året i rad har projektet blivit en central aktivitet för att stötta och glädja deltagare, särskilt med tanke på de utmaningar som isolering och oro för Covid har skapat.

spedition_helsida
centrum_host_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

funkisfest_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
skridskodisco_outsider
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
spedition_outsider