defacto_pan2020

Ojämn fördelning av idrottande barn i kommunen

SVT har granskat hur många barn som är aktiva inom idrotten och det skiljer mycket mellan områden där många barn är aktiva kontra områden med liten aktivitet.

centrum_artikel_host

Det finns flera kopplingar mellan idrottande och övervit hos barn. Dessutom finns det nu även socioekonomisk koppling mellan barn som idrottar. Barn som bor i välbärgade områden tenderar att syssla med en organiserad idrott i högre grad enligt siffror som SVT tagit del av. I Sigtuna kommun idrottar flest på Munkholmen, cirka 60 procent av barnen, oavsett kön. Det är klart över kommunsnittet där 34 procent av barn och unga är aktiva, 37,8 procent av pojkarna och 30,1 procent av flickorna. Lägst andel finns i centrala Valsta med 17,2 procent totalt sett, var fjärde pojke idrottar i centrala Valsta och knappt var tionde flicka.

Sigtuna är klart överrepresenterat när det gäller idrottande. På topp 10-listan över distrikten i kommunen är sju områden från Sigtuna. Totalt är kommunen indela i 25 distrikt. Först som fyra kommer Rosersberg, sjua är Arenberga-Västra Norrbacka, Steningehöjden-Ölsta är nia. De områden med lägst andel är centrala Valsta, Tingvalla och östra Valsta.

Kännetecken för områden med hög dadel aktiva är att de boende har hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och låg arbetslöshet. Tvärtom gäller för områden med låg andel idrottande. Det vill säga många med låg inkomst, låg ekonomisk standard och hög arbetslöshet.

connys_helsida
herrallsvenskan

Skickade ner rivalen i Division 1

Handboll Skånela satte spiken i kistan för Rimbos allsvenska sejour, under fredagen besegrade man antagonisterna från landet och skickade samtidigt ner dem i Division 1.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

Jimmy Karlsson ny klubbchef

Handboll Skånela IF har utsett avgående tränaren Jimmy Karlsson till ny klubbchef: - Jag är mycket glad och stolt över att ha fått detta erbjudande. Det är med den största respekt och ödmjukhet jag valt att tacka ja till denna chans, säger Karlsson i ett uttalande.

joes-helsida

Lyckat projekt med Spring och lek i Rosersberg

Sport Spring och lek som sedan i höstas drivs som ett samarbete mellan kommunen och Rosersbergs IK uppges vara ett lyckat projekt: - För Sigtuna kommuns del var det självklart att vara med och stötta det här initiativet från Rosersbergs IK. För oss är det jätteviktigt att på olika sätt kunna bidra till att barns möjligheter till god hälsa och ett aktivt liv främjas, säger Monica Fries.

damallsvenskan

Säkrat kval för Skånela

Handboll Skånela tog en poäng av seriesegraren Aranäs och är därmed klara för kval: - En viktig poäng, skönt inför sista omgången, sa tränare Fredrik "Chippen" Söderberg Wernheim efter slutsignalen.

centrum_host_helsida
EXTRA

Historisk bedrift av RA19 – Kvalar till Allsvenskan

Innebandy Den gångna helgen blev RA19 klara för kval till Allsvenskan: - Ett historiskt sådant då varken Rosersberg eller Arlanda tidigare haft damerna i ett Allsvenskt kval så det är självklart riktigt kul, säger tränare Daniel Eklund.

dack_helsida
ica_helsida
hockeyettan

Säsongen över för Wings

Ishockey Som väntat krävdes en bedrift av Wings mot Vännäs med tre poäng och mål för att knipa play off-plats. Det blev bara två och därmed spelar det ingen roll för Wings vad som händer i Kalix.

Wiggan taggat trots att skyttekungen lämnat

Fotboll Wigör tar nya tag i årets Division 7, men man får göra det utan sin notoriske målskytt Oskar Brask som lämnat för studier i Umeå: - Vi är riktigt spända inför kommande säsong. Det var en besvikelse att vi inte lyckades nå hela vägen förra året, men vi har knutit näven i fickan och har satt upp som mål att vinna serien i år, säger tränare Viktor Brask.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ica_outsider
joes_outsider
dack_outsider
connys
nrh
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
pantamera_out