centrum_panorama_hostshopping

Ojämn fördelning av idrottande barn i kommunen

SVT har granskat hur många barn som är aktiva inom idrotten och det skiljer mycket mellan områden där många barn är aktiva kontra områden med liten aktivitet.

centrum_artikel_host

Det finns flera kopplingar mellan idrottande och övervit hos barn. Dessutom finns det nu även socioekonomisk koppling mellan barn som idrottar. Barn som bor i välbärgade områden tenderar att syssla med en organiserad idrott i högre grad enligt siffror som SVT tagit del av. I Sigtuna kommun idrottar flest på Munkholmen, cirka 60 procent av barnen, oavsett kön. Det är klart över kommunsnittet där 34 procent av barn och unga är aktiva, 37,8 procent av pojkarna och 30,1 procent av flickorna. Lägst andel finns i centrala Valsta med 17,2 procent totalt sett, var fjärde pojke idrottar i centrala Valsta och knappt var tionde flicka.

Sigtuna är klart överrepresenterat när det gäller idrottande. På topp 10-listan över distrikten i kommunen är sju områden från Sigtuna. Totalt är kommunen indela i 25 distrikt. Först som fyra kommer Rosersberg, sjua är Arenberga-Västra Norrbacka, Steningehöjden-Ölsta är nia. De områden med lägst andel är centrala Valsta, Tingvalla och östra Valsta.

Kännetecken för områden med hög dadel aktiva är att de boende har hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och låg arbetslöshet. Tvärtom gäller för områden med låg andel idrottande. Det vill säga många med låg inkomst, låg ekonomisk standard och hög arbetslöshet.

olympiska spelen i Paris

Yolanda Ngarambe stämmer SOK

Friidrott På fredag börjar OS märstabon Yolanda Ngarambe som klarat den internationella kvalgränsen nekas av Sveriges Olympiska Kommitté. Nu stämmer hon SOK tillsammans med andra idrottare.

connys_helsida
gothia cup

Bygdens lag ute ur Gothia Cup

Fotboll Det är färdigspelat för bygdens tre lag som var på Gothia Cup; Märsta IK i P18 och Sigtuna Märsta United som har två lag i spel.

Lyckat SM för Märsta BMX

Cykel Den 6 juli deltog nio cyklister från Märsta BMX i Svenska Mästerskapen i Ängelholm, en tävling präglad av sol, regn och imponerande prestationer.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
brobygget_2024

SMACK-cyklist till Paralympics

Cykel Louise Jannering är återigen med på Paralympics. Denna gång går spelen i Paris efter att OS avslutats. Jannering tävlar 6 september.

fritidsbanken_helsida
division 6

Sigtuna IF dominerade mot Håbo FF2

Fotboll Sigtuna IF visade sin styrka i Division 6 Södra genom att besegra Håbo FF2 med imponerande 6-3. Matchen, som spelades på Sigtunas hemmaplan, såg hemmalaget ta ledningen tidigt och dominera större delen av spelet.

Skånela med på TRIM-SM

Handboll Skånela IF, bestående av ett gäng gamla handbollsprofiler från Märsta och Stockholm, kommer att delta i Trim-SM 2024.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
connys
klara_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
pantamera_out