centrum_panorama_hostshopping
Portal är det nya konstverket i Sigtunas hamnFoto: Sigtuna museum

Nytt konstverk i hamnen

Hamnen har fått ett nytt konstverk; Portal av Katarina Löfström.

centrum_artikel_host

Hamnplanen är under uppbyggnad men redan nu finns konstverket Portal på plats. Det är Katarina Löfström som är konstnären. Konsten kommer att få ta plats i den nya hamnen enligt konstintendenten Marcus Modh.
– För detta verk har jag alltså låtit mig inspireras av traditionella sjömärken, samt optiska telegrafer och måltavlor. Jag intresserar mig för det folkliga och välkända i alla dessa uttryck; kombinationen av funktion, abstraktion och symbolik. De intresserar mig eftersom att de är abstrakta symboler för riktningar, kommunikation och för målbild, samtidigt som de fungerar som platsskapare. Jag har även låtit mig inspireras av tidig modernism och esoterisk konst, som t ex Kazimir Malevitj och Hilma af Klint. Likheterna mellan vissa av Hilma af Klints verk är kanske inte tillfälligheter. Hon växte upp på Adelsö och Munsö, barn i en släkt av sjöofficerare och kartografer. Det går att anta att hon var väl bekant med de sjömärken som även inspirerat mig och många andra konstnärer än idag, berättar Katarina Löfström via Sigtuna Museums facebooksida.

defacto_helsida
joes-helsida
dack_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

centrum_host_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

connys_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

pantamera_avc_helsida
ica_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
joes_outsider
connys
dack_outsider
swedol_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out