nationaldagen_pan
Portal är det nya konstverket i Sigtunas hamnFoto: Sigtuna museum

Nytt konstverk i hamnen

Hamnen har fått ett nytt konstverk; Portal av Katarina Löfström.

centrum_artikel_host

Hamnplanen är under uppbyggnad men redan nu finns konstverket Portal på plats. Det är Katarina Löfström som är konstnären. Konsten kommer att få ta plats i den nya hamnen enligt konstintendenten Marcus Modh.
– För detta verk har jag alltså låtit mig inspireras av traditionella sjömärken, samt optiska telegrafer och måltavlor. Jag intresserar mig för det folkliga och välkända i alla dessa uttryck; kombinationen av funktion, abstraktion och symbolik. De intresserar mig eftersom att de är abstrakta symboler för riktningar, kommunikation och för målbild, samtidigt som de fungerar som platsskapare. Jag har även låtit mig inspireras av tidig modernism och esoterisk konst, som t ex Kazimir Malevitj och Hilma af Klint. Likheterna mellan vissa av Hilma af Klints verk är kanske inte tillfälligheter. Hon växte upp på Adelsö och Munsö, barn i en släkt av sjöofficerare och kartografer. Det går att anta att hon var väl bekant med de sjömärken som även inspirerat mig och många andra konstnärer än idag, berättar Katarina Löfström via Sigtuna Museums facebooksida.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

seniormassa_pan

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
bygdensdag_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

centrum_host_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
nrh_sigtuna
eu_valet_outsider
pantamera_out
connys
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider
nationaldag_outsider