eldsjal2024_pan
Aspbackens förskolaFoto: Rosie Alm/Sigtuna kommun
TingvallaskolanFoto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Nya Tingvallaskolan och Aspbackens förskola invigs

En av Märstas äldsta skolor har jämnats med marken och en ny skola har växt upp längs Tingvallavägen. På onsdag blir det invigningsfest: - De här nya byggnaderna ingår i den största satsningen på nya skolor och förskolor som gjorts i kommunens historia.

centrum_artikel_host

Aspbackens förskola och Tingvallaskolan invigs på onsdag med en stor fest. Elever, personal, föräldrar, skolledning och politiker har bjudits in enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.
– De här nya byggnaderna ingår i den största satsningen på nya skolor och förskolor som gjorts i kommunens historia. Kommunledningen har investerat mer än 1,5 miljarder kronor den gångna mandatperioden för att, bland annat, ersätta alla de tillfälliga paviljonger som stått runtom i kommunen, vissa i mer än tio år, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förskola och skola får en naturlig samverkan
Förskolan och skolan är sammanflätade med varandra för att ge en naturlig samverkan mellan förskola och skola. Ledorden för utformningen har varur trygghet, säkerhet, stimulerande miljö, lek och lärande. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har varit med i hela processen, dessutom är hon tidigare elev som ung.
– Med de nya lokalerna skapas helt nya förutsättningar för eleverna på Tingvallaskolan och barnen på Aspbackens förskola. De nya byggnaderna har stort fokus på de så viktiga fysiska lärmiljöerna. Dessa förbättringar bidrar också till arbetsro och trygghet, vilket främjar lärandet. Ljus, rymd och naturmaterial har varit centrala principer för att skapa en stimulerande, harmonisk, vacker och god studiemiljö. Jag är verkligen glad att våra barn, elever och medarbetare fått en sådan fin förskola och skola.

Konst för samhörighet
Stort fokus har lagts på miljö- och hållbarhet varpå byggnaderna fått miljöcertifiering av hög nivå. Inne i byggnaderna har Hanna Hedman skapat konst som fokuserar på samhörighet mellan förskolan och skolan under temat ”Vuxit ihop”. Hedman har intervjuat både barn och vuxna i området inför utformningen av konsten. Yngre barnens idéer finns i de äldre barnens lokaler och vice versa.
– Våra verksamheter strävar efter en sömlös skolgång från förskola ända upp till och med årskurs 9 vilket gör konsttemat väldigt passande. Byte av skolform behöver inte betyda byte av område och skola. I och med de nya byggnadernas kapacitet kan vi erbjuda en verksamhet som ger barn och elever stabilitet. De nya byggnaderna är ett efterlängtat tillskott i ett centralt område som växer, säger Ingela Hamlin, förvaltningschef barn- och ungdomsförvaltningen.

1,5 miljarder på skolor
Det finns kapacitet för 160 barn på Aspbackens förskola och Tingvallaskolan kommer kunna ta emot 600 elever när den är fullt utbyggd i tvåparallellig F-6-skola. 1,5 miljarder uppges ha satsats på nya skolbyggnader denna mandatperiod enligt Sigtuna kommun.
– De här nya lokalerna är ett rejält lyft för såväl elever som lärare och kommer att betyda mycket för kommunens pågående arbete med att göra vår skolverksamhet till en av Sveriges bästa, uppger Olov Holst (M).

Relaterad artikel: Så blir nya Tingvallaskolan

steningekompani_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
storemore_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
stentekompani_outsider
connys
mp_eu_outsider
storemore_out
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out