defacto_pan2020
Aspbackens förskolaFoto: Rosie Alm/Sigtuna kommun
TingvallaskolanFoto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Nya Tingvallaskolan och Aspbackens förskola invigs

En av Märstas äldsta skolor har jämnats med marken och en ny skola har växt upp längs Tingvallavägen. På onsdag blir det invigningsfest: - De här nya byggnaderna ingår i den största satsningen på nya skolor och förskolor som gjorts i kommunens historia.

centrum_artikel_host

Aspbackens förskola och Tingvallaskolan invigs på onsdag med en stor fest. Elever, personal, föräldrar, skolledning och politiker har bjudits in enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.
– De här nya byggnaderna ingår i den största satsningen på nya skolor och förskolor som gjorts i kommunens historia. Kommunledningen har investerat mer än 1,5 miljarder kronor den gångna mandatperioden för att, bland annat, ersätta alla de tillfälliga paviljonger som stått runtom i kommunen, vissa i mer än tio år, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förskola och skola får en naturlig samverkan
Förskolan och skolan är sammanflätade med varandra för att ge en naturlig samverkan mellan förskola och skola. Ledorden för utformningen har varur trygghet, säkerhet, stimulerande miljö, lek och lärande. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har varit med i hela processen, dessutom är hon tidigare elev som ung.
– Med de nya lokalerna skapas helt nya förutsättningar för eleverna på Tingvallaskolan och barnen på Aspbackens förskola. De nya byggnaderna har stort fokus på de så viktiga fysiska lärmiljöerna. Dessa förbättringar bidrar också till arbetsro och trygghet, vilket främjar lärandet. Ljus, rymd och naturmaterial har varit centrala principer för att skapa en stimulerande, harmonisk, vacker och god studiemiljö. Jag är verkligen glad att våra barn, elever och medarbetare fått en sådan fin förskola och skola.

Konst för samhörighet
Stort fokus har lagts på miljö- och hållbarhet varpå byggnaderna fått miljöcertifiering av hög nivå. Inne i byggnaderna har Hanna Hedman skapat konst som fokuserar på samhörighet mellan förskolan och skolan under temat ”Vuxit ihop”. Hedman har intervjuat både barn och vuxna i området inför utformningen av konsten. Yngre barnens idéer finns i de äldre barnens lokaler och vice versa.
– Våra verksamheter strävar efter en sömlös skolgång från förskola ända upp till och med årskurs 9 vilket gör konsttemat väldigt passande. Byte av skolform behöver inte betyda byte av område och skola. I och med de nya byggnadernas kapacitet kan vi erbjuda en verksamhet som ger barn och elever stabilitet. De nya byggnaderna är ett efterlängtat tillskott i ett centralt område som växer, säger Ingela Hamlin, förvaltningschef barn- och ungdomsförvaltningen.

1,5 miljarder på skolor
Det finns kapacitet för 160 barn på Aspbackens förskola och Tingvallaskolan kommer kunna ta emot 600 elever när den är fullt utbyggd i tvåparallellig F-6-skola. 1,5 miljarder uppges ha satsats på nya skolbyggnader denna mandatperiod enligt Sigtuna kommun.
– De här nya lokalerna är ett rejält lyft för såväl elever som lärare och kommer att betyda mycket för kommunens pågående arbete med att göra vår skolverksamhet till en av Sveriges bästa, uppger Olov Holst (M).

Relaterad artikel: Så blir nya Tingvallaskolan

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens morgonkoll med märsta.nu presenterar vi den senaste informationen om vädret, kollektivtrafiken och den senaste blåljusrapporten för Sigtuna kommun.

seniordag_helsida
ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

centrum_host_helsida
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

mp_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

joes-helsida
karnkraft_m_topp

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
ica_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
mp_outsider
nrh
seniordag_outsider
pantamera_out