Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Nya pandemilagen träder i kraft

Efterlevnaden av den nya tillfälliga pandeminlagen som träder i kraft idag söndag ska kontrolleras av Länsstyrelsen i Stockholm.

centrum_artikel_host

Länsstyrelsen får tillsynsuppdraget för att den nya tillfälliga pandemilagen som klubbades i fredags efterlevs. Lagen gäller fram till 30/9 2021.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Gym, hallar och butiker omfattas
Verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Verksamheter ska fungera smittsäkert
Kontrollerna kan ske både på distans eller genom fysiska besök. Syftet med kontrollerna är att minska smittspridningen där den är som störst. Det handlar om att verksamheterna ska vidta åtgärder så att människor kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Tio kvadratmeter per person
Även kommunen kommer involveras i kontrollen då Länsstyrelsen kan delegera ner tillsynsuppdraget. När det gäller exempelvis idrottshallar och gym så är det 10 kvadratmeter per besökare som är normen. I entrén måste man också ange hur många som får vistas inne samtidigt. I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Verksamhetsutövaren kan bli skyldig att ta bort eller spärra inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen om nya pandemilagen

Folkhälsomyndigheten om nya pandemilagen

centrum_host_helsida
slottsby_helsida
joes-helsida
storemore_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

wenngarn_jul_helsida
ica_helsida
pantamera_avc_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

connys_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

defacto_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
storemore_out
slottsby_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out