nationaldagen_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Nya pandemilagen träder i kraft

Efterlevnaden av den nya tillfälliga pandeminlagen som träder i kraft idag söndag ska kontrolleras av Länsstyrelsen i Stockholm.

centrum_artikel_host

Länsstyrelsen får tillsynsuppdraget för att den nya tillfälliga pandemilagen som klubbades i fredags efterlevs. Lagen gäller fram till 30/9 2021.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen Stockholm.

Gym, hallar och butiker omfattas
Verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Verksamheter ska fungera smittsäkert
Kontrollerna kan ske både på distans eller genom fysiska besök. Syftet med kontrollerna är att minska smittspridningen där den är som störst. Det handlar om att verksamheterna ska vidta åtgärder så att människor kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Tio kvadratmeter per person
Även kommunen kommer involveras i kontrollen då Länsstyrelsen kan delegera ner tillsynsuppdraget. När det gäller exempelvis idrottshallar och gym så är det 10 kvadratmeter per besökare som är normen. I entrén måste man också ange hur många som får vistas inne samtidigt. I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Verksamhetsutövaren kan bli skyldig att ta bort eller spärra inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen om nya pandemilagen

Folkhälsomyndigheten om nya pandemilagen

bygdensdag_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu
connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
eldsjal2024_out
nationaldag_outsider
eu_valet_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys
seniormassa_outsider
bygdensdag_outsider