socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Sigtuna kommun

Nya öppettider på biblioteket efter besparingskrav

I ett beslut som togs av kultur- och fritidsnämnden i januari kommer Märsta bibliotek att införa förändrade öppettider för att möta kostnadsbesparingar.

centrum_artikel_host

Beslutet, som är en del av en övergripande strävan att effektivisera verksamheten, påverkar främst bibliotekets tillgänglighet för besökare under veckodagarna.

Bibliotekschefen Åsa Veghed förklarar att trots ansträngningar att minimera påverkan för besökarna är förändringen oundviklig. För att möta behoven hos olika besöksgrupper kommer biblioteket att behålla öppettiden från kl. 10.00 under fem av de sex öppna dagarna. Denna tidpunkt är särskilt populär bland förskolegrupper, föräldralediga med barn, pensionärer, studenter och arbetssökande.

För att även tillgodose de behov hos dem som arbetar kontorstider och ungdomar som besöker biblioteket efter skolan kommer biblioteket fortsätta att ha öppet till kl. 19.00 på torsdagar, samt på lördagar som tidigare.

Åtgärden med ändrade öppettider är en del av en bredare insats för att spara kostnader på bibliotekets drift. Liknande åtgärder genomförs på flera områden inom kommunen, då samtliga förvaltningar har fått uppdrag att effektivisera sin ekonomi.

Veghed betonar att den ekonomiska utmaningen är inte unik för Sigtuna kommun utan är en realitet för kommuner och bibliotek över hela landet. De nya öppettiderna kommer endast att gälla för Märsta bibliotek. Öppettiderna för Sigtuna bibliotek, Rosersbergs bibliotek och biblioteksservicen på mötesplatsen i Valsta kommer att förbli oförändrade.

pantamera_avc_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
forstamaj_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider