centrum_panorama_hostshopping
Foto: Sigtuna kommun

Nya öppettider på biblioteket efter besparingskrav

I ett beslut som togs av kultur- och fritidsnämnden i januari kommer Märsta bibliotek att införa förändrade öppettider för att möta kostnadsbesparingar.

centrum_artikel_host

Beslutet, som är en del av en övergripande strävan att effektivisera verksamheten, påverkar främst bibliotekets tillgänglighet för besökare under veckodagarna.

Bibliotekschefen Åsa Veghed förklarar att trots ansträngningar att minimera påverkan för besökarna är förändringen oundviklig. För att möta behoven hos olika besöksgrupper kommer biblioteket att behålla öppettiden från kl. 10.00 under fem av de sex öppna dagarna. Denna tidpunkt är särskilt populär bland förskolegrupper, föräldralediga med barn, pensionärer, studenter och arbetssökande.

För att även tillgodose de behov hos dem som arbetar kontorstider och ungdomar som besöker biblioteket efter skolan kommer biblioteket fortsätta att ha öppet till kl. 19.00 på torsdagar, samt på lördagar som tidigare.

Åtgärden med ändrade öppettider är en del av en bredare insats för att spara kostnader på bibliotekets drift. Liknande åtgärder genomförs på flera områden inom kommunen, då samtliga förvaltningar har fått uppdrag att effektivisera sin ekonomi.

Veghed betonar att den ekonomiska utmaningen är inte unik för Sigtuna kommun utan är en realitet för kommuner och bibliotek över hela landet. De nya öppettiderna kommer endast att gälla för Märsta bibliotek. Öppettiderna för Sigtuna bibliotek, Rosersbergs bibliotek och biblioteksservicen på mötesplatsen i Valsta kommer att förbli oförändrade.

connys_helsida
fritidsbanken_helsida

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

brobygget_2024

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
klara_outsider
fritidsbanken_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
brobygget_outsider