Foto: Jamshid Jamshidi

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

Det nuvarande utbrottet av granbarkborren är det största som någonsin registrerats i Sverige, med över 31 miljoner kubikmeter granskog som har dött sedan 2018. Granbarkborrarna förökar sig inuti granarna och deras larver livnär sig på granens innerbark. För att hindra granarnas död har kommunen satt upp fällor. När granen fälls får den utseendet av ett stormfällt träd, vilket attraherar granbarkborren. Barken skrapas sedan av för att döda granbarkborren och skydda den omgivande skogen. De fällda träden lämnas kvar på marken och blir då hem åt andra djur och insekter såsom myrbaggar, barkbock och hackspettar. Arbetetet är en del av kommunens ansträngningar för att bevara skogen och dess ekosystem.

Kaningulsot i Sigtuna kommun

Notiser Just nu sprids kaningulsot bland kaniner i Sigtuna kommun. Kommunjägare har funnit flera döda kaniner som skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), där det bekräftats att de varit smittade av den dödliga sjukdomen kaningulsot.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening