socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

centrum_artikel_host

Det nuvarande utbrottet av granbarkborren är det största som någonsin registrerats i Sverige, med över 31 miljoner kubikmeter granskog som har dött sedan 2018. Granbarkborrarna förökar sig inuti granarna och deras larver livnär sig på granens innerbark. För att hindra granarnas död har kommunen satt upp fällor. När granen fälls får den utseendet av ett stormfällt träd, vilket attraherar granbarkborren. Barken skrapas sedan av för att döda granbarkborren och skydda den omgivande skogen. De fällda träden lämnas kvar på marken och blir då hem åt andra djur och insekter såsom myrbaggar, barkbock och hackspettar. Arbetetet är en del av kommunens ansträngningar för att bevara skogen och dess ekosystem.

forstamaj_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

eldsjal2024_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
connys