centrum_panorama_hostshopping
Foto: Magnus Granhagen

Nya brandstationen vinner arkitekturpris

Den nya brandstationen vid Tullen har tilldelats Årets arkitekturpris i Sigtuna kommun

centrum_artikel_host

Årets Arkitekturpris från Sigtuna kommun har tilldelats Sigtuna brandstation för dess framstående arkitektoniska design. Priset, som delas ut årligen för att hylla god arkitektur i kommunen, korades av en jury bestående av invånare samt tjänstepersoner och politiker. Beslutet att utse brandstationen till årets vinnare togs efter en omröstning i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 7 maj.

”Sigtunas nya brandstation är en mycket värdig vinnare av arkitekturpriset”, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande. ”Redan från början var det viktigt för oss att skapa en byggnad som inte bara uppfyller sin samhällskritiska funktion, utan även smälter väl in i landskapet och är estetiskt tilltalande. Jag tycker att resultatet överträffar förväntningarna.”

En ceremoni för vinnarna kommer att hållas i mitten av juni där diplom och pris kommer att delas ut. Dessutom kommer en plakett att uppföras på platsen till ära för vinnarbidraget.

Peter Andersson, samhällsbyggnadschef i Sigtuna kommun, uttryckte sin stolthet över att presentera Sigtuna brandstation som årets vinnare. ”Vinnarbidraget är helt i linje med syftet med arkitekturpriset, vilket är att främja och uppmärksamma god arkitektur i vår kommun”, säger Andersson. ”Brandstationen är inte bara funktionell utan också en integrerad del av det omgivande landskapet mellan Sigtuna och Märsta, vilket gör oss extra glada att även invånarna uppskattar dess utformning.”

Tidigare vinnare av Arkitekturpriset inkluderar Gretas glänta (2022) och Borgmästarängen (2023).

Juryns motivering för utmärkelsen lyfter fram brandstationens harmoniska samspel med omkringliggande landskap och dess samtida design som präglas av hållbarhet och respekt för Sigtuna kommuns rika kulturarv.

connys_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

mp_tack_helsida
brobygget_2024
centrum_host_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
fritidsbanken_outsider
connys
pantamera_out
brobygget_outsider
nrh_sigtuna
mp_tack_outsider