Foto: Pressbild

Ny sorteringsanläggning i Rosersberg möjliggör återbruk av tusentals ton textil

Biståndsorganisationen Human Bridge tar stora steg mot att minska textilindustrins klimatpåverkan genom att bygga en avancerad sorteringsanläggning för textil i Rosersberg.

centrum_artikel_host

Anläggningen kommer att kunna sortera över 20 000 ton textil per år och förväntas vara i full drift redan under första kvartalet 2024. Textilindustrin är ansvarig för upp till 10 procent av klimatutsläppen globalt, och för att tackla detta problem är det avgörande att förlänga livscykeln för kläder och textilier. Återbruk är ett effektivt sätt att minska textilernas miljö- och klimatpåverkan, jämfört med traditionell återvinning av textilmaterialet. Genom att öka kapaciteten för sortering av insamlad textil, kommer en större andel textilier att kunna återbrukas istället för att hamna på soptippen.

Lars Råsberg, ansvarig för Human Bridges näringsverksamhet inom textilhantering, påpekar att den nya sorteringsanläggningen i Rosersberg kommer att ha en avgörande roll i att minska textilavfall och öka återbruket. Insamlad textil kommer först att försorteras vid anläggningen i Rosersberg, innan materialet skickas vidare till sorteringsbolag inom EU för ytterligare finsortering.

Intressant att notera är att textilhantering och textilavfall har blivit en högaktuell fråga i både Sverige och inom EU. För närvarande förhandlas nya regler för producentansvar för textil på EU-nivå. Enligt EU:s avfallsdirektiv måste alla medlemsländer senast den 1 januari 2025 börja samla in textil separat från annat avfall och säkerställa att textilerna antingen återanvänds eller materialåtervinns. Investeringen i Rosersberg markerar Human Bridges förberedelser inför den kommande lagstiftningen.

Svenskarna köper i genomsnitt 14 kilo textil per person och år, men slänger hela 8 kilo av detta i hushållssoporna. När de nya reglerna om separat insamling av textil träder i kraft förväntas mängden insamlade kläder öka avsevärt, och därför är det av yttersta vikt att allt som går att återbruka tas om hand. Lars Råsberg framhåller betydelsen av att investera i högre kapacitet för att möta denna ökande efterfrågan.

Förutom den nya anläggningen i Rosersberg, har Human Bridge planer på att utveckla en befintlig anläggning i Holsbybrunn i Vetlanda, som när den är fullt utbyggd kommer att motsvara kapaciteten i Rosersberg. Det finns även planer på att etablera en tredje anläggning längre norrut. För närvarande har 118 kommuner runt om i Sverige ingått avtal med Human Bridge gällande textilhantering, vilket understryker organisationens betydelse i kampen mot textilavfall och för främjandet av återbruk.

Ny godisbutik etablerar på Arlanda

Näringsliv Nu etablerar sig CandyKing på Terminal 5: - Konsumenterna möter en lösviktshylla med 200 sorter lösgodis att välja mellan i en inspirerande miljö. Både de som brukar handla lösvikt och de som handlar för första gången kommer få något utöver det vanliga, säger Mattias Jönsson, P&M Director, Cloetta.

joes-helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

storemore_helsida

Taklagsfest vid Panattoni Park

Näringsliv Panattoni Park Rosersberg, en av Sveriges framstående logistikfastigheter, har nått en viktig milstolpe - takläggningen är nu avklarad. Med en yta på 40 000 kvm och belägen i Rosersberg norr om Stockholm, utgör detta projekt en strategisk satsning för Panattoni, en av Europas ledande utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Ryanair utökar med linje till Kroatien från Arlanda

Näringsliv Ryanair planerar att utvidga sitt flygutbud från Arlanda när sommarprogrammet 2024 sparkar igång. Det nya tillskottet innebär en direktlinje till Dubrovnik i Kroatien, vilket markerar ett betydande steg för resenärer som söker upptäcka detta populära och internationellt kända turistmål.

defacto_helsida
connys_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

wenngarn_jul_helsida

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

ica_helsida
pantamera_avc_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

centrum_host_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

slottsby_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
connys
joes_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
swedol_outsider
storemore_out
slottsby_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
wnngarn_jul_outsider