sap_feb_pan
Foto: Sigtuna kommun

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

centrum_artikel_host

Rapport från WSP fokuserar på kommuners robusthet i skuggan av osäkerhet och kriminalitet
WSP, det globala analysföretaget, presenterar sin årliga rapport ”Regionernas Kamp”, som granskar kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld. I dess tionde upplaga ligger extra fokus på Sveriges kommuners resiliens i ljuset av ökande grov kriminalitet och en pågående ekonomisk nedgång.

Rapporten värderar robustheten hos svenska kommuner genom parametrar som arbetsmarknadens styrka, tillväxt, klimatåtgärder och utbildningsnivåer. En ny parameter för årets rapport är lokal brottslighet, vilket blir alltmer relevant med samhällsutvecklingen och införandet av den nya lagen om kommunernas brottsförebyggande arbete tidigare under året.

Mattias Frithiof, sektionschef för samhällsutveckling på WSP och en av rapportens författare, understryker att kommuners robusthet är avgörande för att möta kriser. Trygghet utgör en väsentlig faktor i mätningen av denna robusthet och kriminalitetens påverkan på långsiktig utveckling, inklusive inflyttning och företagsetableringar, betonas starkt.

Resultaten presenteras med Sveriges Kommuner och Regioners kommunindelning för att möjliggöra jämförelser mellan liknande kommuner. Pendlingskommuner nära storstäder dominerar toppositionerna i rankningen, och Nacka har för tredje året i rad utmärkt sig som Sveriges mest robusta kommun.

Nacka får beröm för höga poäng i flertalet parametrar såsom välutbildad befolkning, stark ekonomi och mångsidighet inom näringslivet. Denna kontinuerliga framgång indikerar stadig och långsiktig utveckling, vilket signalerar dess stabilitet och förmåga att stå emot kriser och förändringar.

När det gäller Stockholms län har fem kommuner – Nacka, Täby, Österåker, Sundbyberg och Solna – lyckats rankas bland de tio främsta nationellt. Stockholm självt hamnar på plats 23 och presterar bäst av storstadsområdena. Ekerö visar en positiv trend genom att klättra 16 platser från föregående år, medan Upplands-Bro tappar 40 placeringar och Nynäshamn rankas som minst robust i länet på plats 110. Sigtuna hamnar på 19:e plats i länet och 69:e i riket.

SL i samarbete för fossilfri framtid

Notiser Shift2Access är ett banbrytande samarbete där Trafikförvaltningen i Region Stockholm, tillsammans med Region Skåne och Västra Götalandsregionen, strävar efter att utveckla innovativa lösningar för en fossilfri, inkluderande och resurseffektiv framtid.

funkisfest_helsida
foraldranatverk_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
steningekompani_helsida
centrum_host_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

skridskodisco_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
foraldranatverk_outsider
stentekompani_outsider
skridskodisco_outsider
centrum_outsider_host
funkisfest_outsider
connys