centrum_panorama_hostshopping
Sigtunas hamnFoto: Destination Sigtuna

Ny intensiv båtsommar att vänta

Sommaren 2021 spås bli en intensiv båtsommar: - Vi är förberedda för en intensiv säsong. Vi vet att många satsar på en sommar i båten, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

centrum_artikel_host

Förra året var det många som köpte båt eftersom semesterplanerna grusades på grund av pandemin. 2021 väntas bli lika intensiv eftersom båtförsäljningen är kvar på hög nivå och många upptäckt tjusningen med att semestra på sjön. Men med fler båtar är också risken högre att olyckorna ökar. Förra året inträffade en allvarlig olycka i Rävsta där en båt välte och en person omkom.
– Vi är förberedda för en intensiv säsong. Vi vet att många satsar på en sommar i båten. Vädret spelar en stor roll i hur mycket folk som rör sig på sjön, och hur väl förberedd man som båtägare är på oförutsedda händelser, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

Vanliga orsaker till larm är motor- och propellerhaveri, bränslebrist, grundstötning och tamp i propellen. Några tips för att lyckat båtliv från Sjöräddningssällskapet är att lära känna sin båt, utbilda sig, ha rätt utrustning ombord och att sprida kunskapen vidare till de som åker i båten.

Tänk också på vädret och att meddela var man ska samt att planera färd och ha möjlighet att larma genom en mobiltelefon i ett vattentätt fodral så man kan ringa 112 även från vattnet.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
bygdensdag_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
eldsjal2024_out