centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Ny elledning planeras mellan Odensala-Sigtuna

Moderniseringen av elnätet i bland annat Sigtuna kommer att möjliggöra för expansion av både företagsetableringar och bostadsbyggande enligt Vattenfall.

centrum_artikel_host

Vattenfall meddelade tidigare i höst att de avser starta en moderniseringen av elnätet i flera kommuner, däribland Sigtuna. Redan på måndag startar samrådet om en ombyggnation av elnätet mellan Håtuna i Upplands-Bro och Sigtuna. En helt ny ledning på 130 kv byggs mellan Odensala och Sigtuna, den byggs parallellt med befintliga ledningar enligt Vattenfall.

Det elnät som finns idag uppfördes på 70-talet och består till största dele av luftisolerade 70 kv-anläggningar:
– Ett historiskt högt och snabbt byggande i kombination med en ny industrialisering byggd på el, är en stor utmaning att hantera med de begränsningar som föreligger i dagens elnät. Genom moderniseringsarbetet löser vi på sikt kapacitetsbristen och möjliggör en långsiktig utveckling av samhälle och näringsliv i Stockholmsregionen, säger Jan Karlsson, Projektansvarig, Vattenfall Eldistribution AB.

Moderniseringen väntas ta 10-15 år och omges av ett långt arbete med tillståndsprocesser, Vattenfall har förstärkt dialogen med Länsstyrelsen och kommunerna om planerna. Förstärkningen av elnätet innebär att berörda kommuner kan klara av både bostadsbyggande och företagssatsningar:
– Vi behöver samverka med kommunerna och ta del av deras planer och tillväxtprognoser i tidigt skede, samt skapa förutsättningar för snabbare tillståndsprocesser för att minimera handläggningstiderna i våra infrastrukturprojekt, säger Jan Karlsson.

brobygget_2024
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
fritidsbanken_outsider
klara_outsider