helsida_bostad
S:t Lars ruinFoto: Pressbild

Nu restaureras S:t Lars ruin

Efter att S:t pers och S:t Olofs kyrkoruiner restaurerats har turen kommit till S:t Lars ruin i centrala staden.

centrum_artikel_host

För att vårda kulturarvet i staden har Sigtuna kommun restaurerat ruinerna i staden. S:t Pers och S:t Olofs ruiner är redan klara, näst på tur är S:t Lars. 16:e maj kommer arbetet att starta med ruinen som byggdes redan under 1100-talet. På sikt kan ruinen rasa om restaureringen inte genomförs.
– Sigtuna stad är ett riksintresse och det känns mycket bra att vi är på slutvarvet att säkra alla tre ruinerna för de kommande 100 åren. S:t Lars står till skillnad från de andra ruinerna på kommunens mark och vi tar nu ansvar att bevara den unika miljön i Sveriges äldsta stad, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

1658 förstördes delar av kyrkan som sedan aldrig återuppbyggdes, den lämnades att förfalla till 1828 då den förklarades som skyddat monument. Blixten slog även ner i tornet kort därpå och förstörde det sydvästra hörnet.
– Utan restaurering skulle ruinerna på sikt kunna börja rasa. I slutet av året kommer vi ha tre säkra och fantastiska monument som är öppna för alla och envar som vill ta del av en tusenårig historia. Detta är nog det jag är mest stolt över att ha medverkat till under mina år som museichef, säger Ted Hesselbom, chef Sigtuna Museum & Art.

ungdomsarbete_helsida
connys_helsida
toppbanner
centrum_sommar2022_helsida
pantamera_avc_helsida

Mariakyrkan fyllde 775 år

Kulturnyheter Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

defacto_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
arbete_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
connys
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider