vinter_pan
S:t Lars ruinFoto: Pressbild

Nu restaureras S:t Lars ruin

Efter att S:t pers och S:t Olofs kyrkoruiner restaurerats har turen kommit till S:t Lars ruin i centrala staden.

centrum_artikel_host

För att vårda kulturarvet i staden har Sigtuna kommun restaurerat ruinerna i staden. S:t Pers och S:t Olofs ruiner är redan klara, näst på tur är S:t Lars. 16:e maj kommer arbetet att starta med ruinen som byggdes redan under 1100-talet. På sikt kan ruinen rasa om restaureringen inte genomförs.
– Sigtuna stad är ett riksintresse och det känns mycket bra att vi är på slutvarvet att säkra alla tre ruinerna för de kommande 100 åren. S:t Lars står till skillnad från de andra ruinerna på kommunens mark och vi tar nu ansvar att bevara den unika miljön i Sveriges äldsta stad, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

1658 förstördes delar av kyrkan som sedan aldrig återuppbyggdes, den lämnades att förfalla till 1828 då den förklarades som skyddat monument. Blixten slog även ner i tornet kort därpå och förstörde det sydvästra hörnet.
– Utan restaurering skulle ruinerna på sikt kunna börja rasa. I slutet av året kommer vi ha tre säkra och fantastiska monument som är öppna för alla och envar som vill ta del av en tusenårig historia. Detta är nog det jag är mest stolt över att ha medverkat till under mina år som museichef, säger Ted Hesselbom, chef Sigtuna Museum & Art.

defacto_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

joes-helsida
slottsby_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

storemore_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

centrum_host_helsida
connys_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

wenngarn_jul_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

ica_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

vinter_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

pantamera_avc_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

wnngarn_jul_outsider
slottsby_outsider
storemore_out
pantamera_out
centrum_outsider_host
ica_outsider
connys
vinter_outsider
swedol_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
ridskola_2020_outsider