nationaldagen_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nu öppnar (S) för tiggeriförbud

Socialdemokraten David Lundqvist, Märsta, har fått hård intern kritik för sitt förslag om lokalt tiggeriförbud. Men i och med att civilminister Ardalan Shekarabi öppnat upp för saken kan det snart vara fritt fram för alla kommuner att införa tiggeriförbud: - Ska bli intressant att se vad de som kritiserade mitt förslag i våras nu har att säga, säger David Lundqvist i mail till märsta.nu

centrum_artikel_host

David Lundqvist (S) kritiserades hårt för sina insändare om tiggeriförbud i kommunen utanför affärer och köpcentrum. Han motionerade om saken på Socialdemokraternas årsmöte men blev nedröstad. Men på torsdagen uttalade sig civilminister Ardalan Shekarabi om att det kan bli möjligt med ett nationellt tiggeriförbud liknande det som finns i både Danmark och Norge.
– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator, säger Ardalan Shekarabi enligt Dagens Nyheter.

Med anledning av Shekarabis utspel har även David Lundqvist fått kött på kvarnen. Hans förslag sedan ett år tillbaka blir sannolikt verklighet på nationell nivå. I kommentarer till märsta.nu säger David att det nu ska bli intressant hur de personer som kritiserad hans förslag nu har att säga.
– Bra att det nu tas tag i den här frågan på regeringsnivå. Men som jag visade i vintras/våras, så är det redan nu möjligt för en kommun att den lokala ordningsstadgan göra det otillåtet med privat penninginsamling vid entréer till affärscentra, bytespunkter och motsvarande, skriver David i mail till märsta.nu

(M) vill testa i kollektivtrafiken
Det är oklart hur Socialdemokraterna lokalt ställer sig till detta men på flera håll i landet har man varit kritiska till Shekarabis förslag. S i Stockholms stad har bland annat sagt att man inte tänker införa tiggeriförbud. Moderaterna i landstinget är beredda att införa tiggeriförbud i kollektivtrafiken, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill direkt inleda samtal med Shekarabi om att testa förslaget här i Stockholms läns landsting.

Khalifa: Bra med nationell debatt
Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) skriver i mail till märsta.nu att det är bra med en nationell debatt kring tiggeriet då dagens situation inte är hållbar. David Lundqvists motion om att kommuner ska införa tiggeriförbud anser han dock är fel:
– Det här är ingen fråga en kommun kan lösa själv, utan här krävs det en nationell strategi och hantering. Exempelvis har vi idag en situation att om det är en illegal bosättning i en kommun, så tvingas den kommunen sätta igång en process för att få tillstånd en avhysning. Det är en process som tar tid och när kronofogden slutligen genomför avhysningen åker de illegala bosättarna över kommungränsen och så får den nya kommunen börja processen på nytt, förklarar Khalifa.

Ett sådant scenario tycker Khalifa är ohållbart och att det läggs stor administrativ börda på kommunerna. Han efterlyser ett nationellt förhållningssätt så att det går att utnyttja kommungränserna.
– Men man ska inte heller lura sig med att tro att arbetet mot fattigdom är så enkelt som att förbjuda tiggeri. Istället måste Sverige arbeta för att EU sätter större press på att alla länder inom EU också ser till att ta hand om sina medborgare och att alla har möjlighet till drägliga levnadsformer, fortsätter Ibrahim Khalifa.

Uppdaterad kl. 16.42

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

connys_helsida
centrum_host_helsida
bygdensdag_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
connys
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
bygdensdag_outsider
seniormassa_outsider
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
nationaldag_outsider