sap_feb_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

centrum_artikel_host

En stor del av kommunens stöd till föreningslivet har traditionellt bestått av subventionerade hyreskostnader för lokaler och anläggningar. Därtill ges bidrag för kultur-, fritids- och idrottsföreningar för deras verksamhet och projekt. För att anpassa bidragsstrukturen efter föränderliga förutsättningar och behov, genomförs nu ändringar som främst berör kulturbidragen.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lars Björling, understryker vikten av att stödet från kommunen är utformat för att reflektera förändringar i samhället och behoven hos föreningarna. Besluten kommer att förenkla bidragsbedömningar och sätta större fokus på arrangemang och aktiviteter som når ut till allmänheten.

Enligt Björling innebär detta ett viktigt steg för att öka utbudet och bredden inom det lokala kulturlivet. För att främja en sådan utveckling kommer föreningar nu att kunna söka bidrag för offentliga kulturprogram, vilket förväntas öka tillgängligheten och rikta sig till en bredare publik.

Bidraget för offentliga kulturprogram syftar till att stödja föreningar när de arrangerar kulturaktiviteter riktade till allmänheten, vilket anses vara en viktig nyhet för att främja kulturella evenemang runt om i kommunen.

För att göra föreningslivets verksamhet mer tillgänglig för invånare införs även förändringar för att göra det enklare att ansöka om och följa upp kulturbidragen. Det tidigare årliga verksamhetsbidraget inom kultur ersätts nu med ett grundbidrag, och ansökningsprocessen förenklas.

Kommunen inför fasta ansökningsperioder för kulturbidragen under året för att öka transparens och underlätta för föreningarna att få besked. En redovisningsskyldighet för det nya bidraget till offentliga kulturprogram införs också för att säkerställa att bidragen används enligt avsikterna.

funkisfest_helsida
sportlov
connys_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

steningekompani_helsida

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

fritidsbanken_sportlov

Många besökte Sigtuna museum 2024

Kulturnyheter Sigtuna Museum har under 2023 attraherat rekordmånga besökare med spännande vikingasilver och kunniga guider. Över hundratusen nyfikna invånare och andra besökare har utforskat museets utställningar, där Vikingasilvret, inkluderande Professorsskatten och Sundvedaskatten med över 600 silvermynt, var en särskilt populär attraktion.

pantamera_avc_helsida
jullov

Detta kan du göra under jullovet

Nöjesnyheter Med jullovet i antågande är det dags att planera för roliga aktiviteter för hela familjen. Oavsett intresse eller ålder finns det ett brett utbud av aktiviteter att välja mellan runt om i kommunen.

skridskodisco_helsida
julen 2023

Julklappsinsamlingen i väcker stort engagemang

Märstafolket Under pandemin spelade julklappsinsamlingen en roll för att skapa glädje och sammanhållning i Sigtuna kommun. För tredje året i rad har projektet blivit en central aktivitet för att stötta och glädja deltagare, särskilt med tanke på de utmaningar som isolering och oro för Covid har skapat.

spedition_helsida
centrum_host_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
funkisfest_outsider
nrh_sigtuna
skridskodisco_outsider
stentekompani_outsider
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
spedition_outsider