eldsjal2024_pan
Foto: Riksbanken
Så har coronakrisen påverkat näringslivet i de 26 kommunerna.Foto: Stockholms Handelskammare

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

centrum_artikel_host

Tidigare i veckan rapporterade märsta.nu att omsättningen för hotell, restaurang och krogbranschen halverats under pandemin. Nu kommer nya siffror från Stockholms handelskammare som visar att näringslivets totala omsättning minskat med hela 23 procent. Värst i länet, mer än dubbelt så mycket som Sundbyberg. I knappt hälften av länets kommuner har omsättningen ökat:
– Det är helt skilda världar och utvecklingen beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosystemet runt resande och kontaktnära näringar. Pandemin har varit skoningslös mot reseverksamhet, taxitransporter, hotell, restaurang och nöjesevenemang, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Sammantaget för de samtliga 26 kommunerna är minus på 58,2 miljarder kronor. I absoluta tal sjönk omsättningen mest i Stockholm med 49,1 miljarder. I Sigtuna var det i absoluta tal 14,5 miljarder, vilket var näst värst i den kategorin.

Arlandarelaterade branscher som researrangörer, resebyråer tappade mest, samt kultur- och evenemang, taxi. Bygg, information och kommunikation samt fastighet och finans har ökat sina omsättningar:
– Den positiva nyheten är att det finns flera sektorer som går bra och har någorlunda normal utveckling. Det kompenserar dock inte för att vissa sektorer utvecklas anmärkningsvärt dåligt. Lokalt kan det få ett enormt genomslag på arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.

Westberg poängterar att det finns ett viktigt ansvar på politikerna att fokusera på vaccineringen och att de olika företagsstöden förlängs, förbättras och förenklas så att de hårdast drabbade sektorerna inte permanent skadas och inte kan återhämta sig på sikt.

mp_helsida_eu
connys_helsida

Här renas tusentals liter vatten om dagen

Näringsliv Arlandastad Group engagerar sig i utvecklingsprojekt som syftar till att göra en positiv skillnad för samhället och miljön. I östra Arlandastad har det anlagts dammar som renar tusentals liter vatten om dagen.

eldsjal2024_helsida

Log Max etablerar hos DSV i Rosersberg

Näringsliv Log Max, en ledande tillverkare av moderna skördaraggregat för skogsmaskiner, har valt att samarbeta med DSV för hanteringen av deras reservdelslager på DSV:s logistikcenter i Rosersberg.

centrum_host_helsida

Så dyra är Arlandas räksmörgåsar

Näringsliv En diskussion om de höga priserna på flygplatserna i Sverige fick ny fart när SEB:s seniorekonom Johan Javeus delade med sig av sina erfarenheter på den sociala medieplattformen X i höstas.

steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida
storemore_helsida

Politiker presenterar åtgärder för Arlandas konkurrenskraft

Näringsliv En ny rapport från politiker i Mälardalsrådets temagrupp belyser åtgärder för att stärka Arlandas konkurrenskraft, främja tåg- och sjötrafik samt säkerställa internationell tillgänglighet mot kontinenten och Norge. Ledare från olika regioner betonar Arlandas nyckelroll och behovet av statligt stöd för att säkerställa en framgångsrik infrastrukturutveckling.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
storemore_out