Olov Holst Foto: Sigtuna kommun

När ska Axelsson börja vara ärlig i sina insändare?

Det är trist att vi fått börja vänja oss vid Marie Axelssons ohederliga debattstil. Medvetet utelämnar hon fakta, tänjer på sanningen och far emellanåt med direkta lögner. Tråkigt och oseriöst från en person som säger sig vilja leda kommunen.

I den senaste insändaren påstår hon, helt ogenerat, att jag och Moderaterna medvetet försvårar för förtroendevalda att utföra sitt arbete. Att Axelsson och hennes parti aldrig riktigt förstått, eller brytt sig om, trygghet och säkerhet ser vi tyvärr dagliga bevis för. Kommunen dras fortfarande med stora trygghetsproblem till följd av att Axelsson och Socialdemokraterna under sin tid vid makten undvek att ingripa mot den ökande otryggheten. Det gick så långt att de till och med förnekade att den fanns.

Ärendet som Axelsson nu tar upp handlar om trygghet och säkerhet för alla med arbetsplats i kommunhuset, både tjänstemän och politiker. Det Axelsson beskriver som ”…delvis helt nödvändigt…” är inte bara ”delvis” nödvändigt. Det är helt nödvändigt på grund av en kraftigt ökad hotbild. Utifrån detta har vår mycket kompetenta säkerhetsavdelning höjt säkerhetsnivån och infört individuella passerkort för alla med permanent arbetsplats i kommunhuset. Alla andra, såväl tjänstemän som politiker och övriga besökare, anmäler sig i kontaktcenter för att få besöksbricka och bli insläppta. Det vill säga som på de flesta andra arbetsplatser och särskilt myndigheter eller företag som hanterar mängder av känslig information. För de flesta är detta en självklarhet och ses inte som något tidskrävande hinder.

Men nu påstår Axelsson alltså att den nödvändiga säkerhetsnivån och anmälan i kontaktcenter kommer hindra politiker att utföra sitt arbete och göra livet svårt för dem som någon gång i månaden har ett möte i kommunhuset. Det är tydligen ett stort problem för socialdemokratiska politiker att de hindras från att komma in i och gå ut ur kommunhuset som de vill på dygnets alla timmar. Och här vill jag passa på att understryka att inpasseringsreglerna gäller alla politiker (förutom nämndordföranden) som inte har sin dagliga arbetsplats i kommunhuset. Det vill säga inte bara oppositionen som Axelsson får det att låta som. Om det upplevs som ett så stort hinder för de socialdemokratiska politikerna att de nu måste logga in i kontaktcenter, en procedur som max tar ett par minuter, att de inte kan utföra sina uppdrag, borde partiet kanske se över sin representation istället för att klaga på att kommunen höjer säkerheten för medarbetarnas bästa.

Avslutningsvis vill jag tydliggöra hur oärlig Axelsson är i sin retorik. På sammanträdet i måndags förklarade jag flera gånger, och väldigt tydligt, att den nuvarande säkerhetsnivån inte nödvändigtvis behöver gälla i all framtid. Den sätts nu på den här nivån bland annat för att det nya säkerhetssystemet inte är fullt utbyggt. När systemet är det (förhoppningsvis under våren/försommaren) kommer frågan om vilka som ska ha passerkort tas upp igen. Bedömningen av vilka dessa personer ska vara, görs dock inte av amatörer som Axelsson och mig själv, utan av experter på kommunens säkerhetsavdelning. Denna lilla detalj utelämnar Axelsson nogsamt i sin insändare.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening