defacto_pan2020
Foto: White Arkitekter/Sigtuna kommun

Namninsamling mot Kulturcenter på kullen

En namninsamling - initierad av Valsta Steninge stadsdelsförening och Hyresgästföreningen Sigtuna - pågår för tillfället.

centrum_artikel_host

Anledningen är de planer som finns på att ett allaktivitetshus ska byggas i Valsta och att det ska byggas någonstans på kullen eller bredvid på Valsta torg.

På torsdagens kommunfullmäktige, i samband med en fråga från oppositionsrådet Marie Axelsson, kallade Olov Holst oss som skrivit på namninsamlingen för ”Socialdemokraternas lydpersoner i Valsta”.

Så oförskämt av Olov Holst – vi betackar oss för liknande påhopp! Han känner tydligen inte alls oss Valstabor. Vi är människor som har egna åsikter och vi är absolut inte styrda av någon politiker eller något politiskt parti. Vi vill gärna ha ett allaktivitetshus, men inte på bekostnad av kullen och vårt ganska nyligen färdigställda torg.

  • Margareta Karlsson, ordförande i Valsta/Steninge stadsdelsförening

Replik från Holst:
För det första sa jag inte ”lydpersoner”. Ska man citera mig ska man göra det korrekt.
För det andra – På de bilder som spritts på t.ex. sociala medier gällande namninsamlingen återfinns idel socialdemokratiskt knutna personer. Personer som har eller har haft förtroendeuppdrag för S eller till S-knutna föreningar av olika slag.

Dessutom har oppositionsrådet Marie Axelsson själv varit drivande i den negativa kampanjen med både personliga möten i Valsta på temat ”den moderatledda kommunledningen tänker spränga bort kullen samt ett antal debattartiklar. Påståendet om att spränga bort kullen har dessutom aldrig varit sant, vi har aldrig haft för avsikt att ta bort kullen vilket kan styrkas av tjänstemän i projektgruppen. När detta stod klart för Axelsson och övriga S-engagerade personer ändrades retoriken plötsligt till att gälla torget som helhet. Protesterna handlar egentligen bara om en enda sak – S vill inte att vi genomför projektet även om de utåt försöker få det att låta som något annat. Under sina 15 år vid makten lovade de Valstaborna ett aktivitetshus men levererade aldrig på det löftet. Att vi nu gör det de lovade försöker de med alla medel stoppa. Riktigt smutsigt spel.

För det tredje – S med tillhörande lobbygrupper har aldrig presenterat ett gångbart alternativ. Det som förs fram är platsen för den gamla simhallen i Valsta. En placering som utretts men visat sig både direkt olämplig och omöjlig varför den tidigt ströks som ett alternativ. Det hade alla som nu protesterar kunnat få reda på om de bara bemödat sig om att fråga.

Kultur- och aktivitetscentret kommer byggas på torget såvida inga hinder uppstår i detaljplaneprocessen. Byggnaden kommer med både sin arkitektur och sitt innehåll tillföra Valsta centrum massor och skapa liv och rörelse på såväl torget som centrum och platserna runtomkring. Något som till stor del saknas idag. Att detta skulle tillåtas stoppas av rent partipolitiskt spel tänker kommunledningen inte tillåta. Vi har Valstabornas och Sigtunabornas bästa för ögonen, inte de egna partierna. Där skiljer vi oss markant från S.

De vill att vi flyttar från kommunen

Insändare Den borgerliga minoriteten i Sigtuna – med stöd av SD – ser gärna att vi, de äldsta kommunmedlemmarna, när vi behöver bo på särskilt boende (Säbo), flyttar ut från kommunen. Detta framgick tydligt vid ett långt sammanträde i Äldre- och omsorgsnämnden nu i slutet av mars. Det framgick också klart, att man inte följer sin egen Vision 2030 om Sigtuna som ”en bra kommun genom hela livet.”

ica_helsida

Kvinna, liv, frihet

Insändare Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

joes-helsida
pantamera_avc_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Insändare Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

defacto_helsida

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Insändare Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

dack_helsida
connys_helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

centrum_host_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
nrh
pantamera_out
dack_outsider
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
ica_outsider