eu_valet_panorama
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet (C) och Marie Unander-Scharin, Ordf, Centerkvinnorna Sigtuna KommunFoto: Centerpartiet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

centrum_artikel_host

För Centerkvinnorna är det självklart att det behövs frihetliga och feministiska röster i EU. Och fler kvinnor behövs. I Europaparlamentet är endast 39,8 procent av ledamöterna kvinnor, visserligen en förbättring sedan 1974, då motsvarande siffra var 15,9 procent.

Sverige pekas ofta ut som ett föregångsland inom jämställdhet. Men Sverige har mycket kvar att göra bland annat gällande representation inom politiken. Med 46 procent kvinnor i riksdagen är Sverige bättre än andra medlemsländer: snittet för kvinnor i högsta folkvalda församlingen i EU är 33 procent.

Ett exempel på hur politikens centrum är format främst för män är föräldraledighetsreglerna i EU-parlamentet. Om en parlamentariker får barn, kan den begära att vara frånvarande under en kort period. Under den tiden kan parlamentarikern inte ha en ersättare, utan det politiska arbetet pausas helt. Det tycks inte vara meningen att kvinnor i barnafödande ålder ska vara politiker. Det vill vi ändra på och införa samma system med ersättare som vi har i Sverige.

Det är absurt att det behövs skrivas, men kvinnor är i allra högsta grad fullt kompetenta att behärska politiska uppdrag i samma utsträckning som män. Det är slöseri med kompetens när kvinnor stängs ute från politiska uppdrag, medan andra (män) i princip prenumererar på makt genom gamla meriter och belöningar för lång och trogen tjänst.

Vi har fått nog av gubbväldet! Inför EU-valet vill vi uppmärksamma den skeva maktfördelningen. En röst på Centerpartiet, är en röst för jämställdhet.

  • Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet (C)
  • Marie Unander-Scharin, Ordf, Centerkvinnorna Sigtuna Kommun
centrum_host_helsida
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

connys_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

bygdensdag_helsida
mp_helsida_eu

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

seniormassa_pan

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

eldsjal2024_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

pantamera_avc_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
seniormassa_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
eu_valet_outsider