centrum_panorama_hostshopping
Mats Weibull (M)Foto: Marie-Therese Karlberg

MP vill göra naturreservat av privat skog

Miljöpartiet (MP) är som vanligt ute och cyklar. Det är väl okej om det sker på kommunens många gång- och cykelvägar, men det är inte lämpligt att ständigt göra det i olika medieutspel.

centrum_artikel_host

Skogen som MP vill göra till naturreservat är en privatägd skog och hårt drabbad av granbarkborren. De privata skogsägarna har efter inspektion fått ett föreläggande av Skogsstyrelsen om vilka hänsyn som ska tas vid avverkningen, till exempel områdets naturvärden. Miljöpartiet får det att låta som att hela skogen ska bli ett kalhygge som ska återplanteras med ny granskog. Så är givetvis inte fallet. Avverkningen kommer att ske i enlighet med gällande regelverk och Skogsstyrelsens föreläggande.

Återplantering inom två-tre år ingår i regelverket, men med vad har skogsägarna ännu inte bestämt. De 20 000 granplantorna är alltså även de tagna helt ur luften!

Jag vill också påminna Miljöpartiet att skogen ni vill göra naturreservat av, är en privat skog och att den moderatledda kommunledningen inte avser beslagta privat mark för att bilda naturreservat.

Skogen är en av Sveriges största tillgångar och den ska vårdas väl. Miljöpartiets åsikt verkar vara en annan, att skogen inte ska användas eller brukas till någonting. Det är så långt ifrån realistisk klimat- och miljöpolitik man kan komma, såväl kort- som långsiktigt. Att anse att granbarkborren är ett nödvändigt inslag i våra skogar får stå för Miljöpartiet och jag kan garantera att den åsikten inte delas av kommunledningen, skogsägarna eller våra skogsvårdande myndigheter.

  • Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och miljönämnden

Kvinna, liv, frihet

Debatt Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

connys_helsida

slutreplik Kommunledningen återtar kontrollen över äldreomsorgen

Debatt Det är fullt förståeligt att Socialdemokraterna tar i från tårna i sin replik på vår insändare om de valfrihetsreformer som nu äntligen är på plats. Hur ska man annars kunna slingra sig ur det faktum att man inte har lyckats leverera en god äldreomsorg under sitt eget styre?

pantamera_avc_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Debatt Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Debatt Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

centrum_host_helsida

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Debatt Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

defacto_helsida
ica_helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Debatt I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

Inskränkt frihet för vem?

Debatt Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

dack_helsida

Januari brukar kallas årets fattigaste månad

Debatt Just nu befinner vi oss i decenniets fattigaste månad med höga priser på el, bränsle och mat. Det i kombination med stigande räntor och hyror, gör det svårt för folk att få ihop vardagsekonomin.

joes-helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Debatt Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Debatt Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

hamnplanen

repliken: Hamnplanen ska bli välkomnande med folkliv

Debatt I sedvanligt spetsiga och nedlåtande tonläge kritiserar Ole Skarin kommunledningens arbete med att fräscha upp de centrala delarna av Sigtuna stad. Nu gäller det den planerade restaurangverksamheten på Hamnplan.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Debatt Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Debatt Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

joes_outsider
ica_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
dack_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
pantamera_out