sap_feb_pan
Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Moderaternas politik splittrar kommunen

Den moderata trion Holst, Langby och Holmgren tar verkligen till brösttoner när de besvarar min artikel om SigtunaHems utförsäljning av 58 lägenheter i Sigtuna Stad. De har fel på varje punkt. Moderaternas bostadspolitik splittrar kommunen medan vår bostadspolitik enar den.

centrum_artikel_host

Det vore ett drömscenario om alla invånare i Sigtuna kommun själva kunde få välja hur de vill bo, men problemet är ju att det saknas bostäder. Situationen blir knappast bättre när Moderaterna nu väljer att sälja ut allmännyttan. Det är första gången sedan de började styra 2017 och jag hoppas att det blir den sista.

Moderaterna lyfter fram valfriheten som ett av sina starkaste argument. Det är ett direkt hån mot de 20 000 ungdomar, barnfamiljer, frånskilda och äldre som står i bostadskön år efter år utan att kunna få ett förstahandskontrakt. Var finns deras valfrihet? I och med utförsäljningar som denna försvinner lägenheter ur SigtunaHems bestånd. Det är fakta. De är inte tillgängliga på hyresmarknaden längre.

I Moderaternas program för bostadsbyggande sänks ambitionsnivån gällande nybyggnation, och dessutom kräver de i ägardirektivet att kommunens eget bostadsbolag, AB SigtunaHem, primärt ska bygga bostadsrätter och småhus. Utöver detta nekar de etablerade bostadsbolag som Rikshem och Hembla att bygga hyresrätter både i Sigtuna stad och i Märsta. Det är en absurd situation.

Moderaterna menar att detta är en bra affär för kassaflödet i AB SigtunaHem. Kortsiktigt ja, pengarna rullar in men på bekostnad av att valfriheten minskar eftersom att lägenhetsbeståndet krymper. Medan Socialdemokraternas bostadspolitik syftar till att möta behoven både på bostadsrätts- och hyresrättsmarknaden tillgodoser Moderaterna endast bostadsrättsmarknadens behov. Att kalla utförsäljningen ”valfrihet” är fel.

Bostadsbristen i Sigtuna kommun behöver fokus, krafttag och samverkan mellan kommunen, invånarna och fastighetsbolagen. Till de boende i SigtunaHems 4871 lägenheter vill jag hälsa, att om ni tryggt vill fortsätta att bo i hyresrätt hos SigtunaHem så ska ni rösta på Socialdemokraterna i kommunvalet i september 2022.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

funkisfest_helsida
steningekompani_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

connys_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

centrum_host_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

foraldranatverk_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

pantamera_avc_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

skridskodisco_helsida
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
pantamera_out
funkisfest_outsider
foraldranatverk_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
skridskodisco_outsider
stentekompani_outsider