Foto: Pressbild

Moderaternas bostadspolitik är ett svek mot kommuninvånarna

Moderaternas bostadspolitik är ett svek mot kommuninvånarna. Ikväll på kommunfullmäktige föreslår den moderatledda kommunledningen, med stöd av SD, att ytterligare 64 av SigtunaHems hyresrätter mitt i Sigtuna Stad ska få ombildas till bostadsrätter.

centrum_artikel_host

I Sigtuna bostadsförmedlings kö står över 18 000 personer och väntar på ett erbjudande och nu minskar deras möjligheter att få ett förstahandskontrakt, igen! I en tid när många inte har råd att köpa en bostad måste de befintliga hyresrätterna värnas. Detta är inte en bostadspolitik som håller i längden.

Vi Socialdemokrater är inte emot bostadsrätter på något sätt. I kommunen behövs alla olika typer av bostäder. Prislappen för de här 64 hyresrätterna är 28 700 kr per kvadratmeter och den som följer priserna på bostadsmarknaden ser direkt se att det är ett väldigt lågt kvadratmeterpris. Bostadsrätterna i Sigtuna Stadsängar, ett stenkast därifrån ligger på ca 35 000kr per kvadratmeter.

Under 2021 såldes 58 hyresrätter i Pilsbo och ombildades då till bostadsrätter. Vi sa nej då och vi säger nej nu. Moderaterna går emot styrelsen i Sigtunahems fastställda kriterier som ska gälla vid ombildning. Hyresrätterna som nu ska ombildas på Kardborrevägen och Haraldsborgsvägen ligger i ett område där de finns många villor och bostadsrätter i ett centralt läge i Sigtuna stad. Det är bra med blandade upplåtelseformer och det har även kommunledningen uttryckt. Ändå går de fram med detta förslag.

Ombildningar ger inte fler bostäder till våra invånare, tvärtom så begränsas utbudet och bostadssegregation ökar. När allmännyttans bestånd minskar ökar risken för trångboddhet. Trångboddhet är också en av de vanligaste orsakerna till våld i nära relation. Sigtuna kommun är redan idag en av Sveriges mest trångbodda kommuner. Även handeln med olagliga andrahandskontrakt kommer att öka vilket är mycket negativt ur ett trygghetsperspektiv.

Vi säger nej till utförsäljning av allmännyttans lägenheter.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
centrum_host_helsida
connys_helsida
slottsby_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

defacto_helsida
wenngarn_jul_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

joes-helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

ica_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

storemore_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
joes_outsider
swedol_outsider
connys
slottsby_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
pantamera_out
storemore_out