defacto_pan2020
Anne BjörklundFoto: Socialdemokraterna

Moderaterna har tappat kontrollen

Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

centrum_artikel_host

Äldres behov och rätt till god omsorg är en viktigare fråga än valfriheten i sig. Den moderatledda kommunledningen har tappat krisinsikten och har bevisat i flera år att de inte har förmågan att kombinera valfrihet med äldres rätt till en god omsorg. Det är inte rättvist att kommunens äldre nu fortsatt ska behöva genomlida kommunledningens privatiseringsexperiment.

Syftet med den moderatledda kommunledningens ”valfrihets”-reform är att äldreomsorgen ska följas av ett beställar-/utförarsystem. Där kommunens äldre reduceras till kunder i ett system. Där externa utförare ska – är det tänkt – under 2024 få en penningsumma per boende, en slags ”SÄBO-peng” för att, som man inbillar sig, bli mer effektiva.

Är dessa ”reformer” en värdig behandling av kommunens äldsta och deras anhöriga? Vårt svar är nej. Den moderatledda kommunledningen tror sig inte lita på sin egen förmåga att leda och driva den verksamhet som särskilda boenden för äldre utgör. För att slippa erkänna detta, konstruerar man en glättig dimridå om ”valfrihet”.

Sigtuna kommuns hemtjänst och särskilda boenden måste styras professionellt. Omfattande privatisering med tillhörande vinstkrav dränerar endast den offentliga verksamheten – det är inte personalens fel om våra boenden upplevs som oattraktiva – utan politikens. Vi tycker att personalen är välfärdens viktigaste resurs. Därför satsade vi 3 miljoner kronor mer än kommunledningen för att öka bemanningen bland kommunens särskilda boenden. Det är svårt att tro att kommunens äldre och deras anhöriga välkomnar borgarnas ”valfrihets reformer”. De torde för övrigt knappast vara tillfrågade.

  • Anne Björnerud (S) 2:e vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
  • Gun Eriksson (S) ledamot i äldre- och omsorgsnämnden
  • Märta Lindberg (S) ledamot i äldre- och omsorgsnämnden
  • David Lundqvist (S) ledamot i äldre- och omsorgsnämnden

Läs mer: Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre

De vill att vi flyttar från kommunen

Insändare Den borgerliga minoriteten i Sigtuna – med stöd av SD – ser gärna att vi, de äldsta kommunmedlemmarna, när vi behöver bo på särskilt boende (Säbo), flyttar ut från kommunen. Detta framgick tydligt vid ett långt sammanträde i Äldre- och omsorgsnämnden nu i slutet av mars. Det framgick också klart, att man inte följer sin egen Vision 2030 om Sigtuna som ”en bra kommun genom hela livet.”

dack_helsida

Kvinna, liv, frihet

Insändare Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

ica_helsida
defacto_helsida

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Insändare Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

joes-helsida
pantamera_avc_helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

connys_helsida

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

centrum_host_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
joes_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
nrh
ica_outsider
dack_outsider
ridskola_2020_outsider
connys