centrum_panorama_hostshopping
Foto: Daniel Iskander

Minst 50 procent hyresrätter i kommunen

Idag den 5 oktober är det internationella hyresgästdagen. Idag, och alla andra dagar, säger vi:

centrum_artikel_host

NEJ till marknadshyror
I länder som infört marknadshyror har resultatet blivit kraftig höjda hyror, främst i större städer. Riskkapitalbolag har köpt upp fastigheter i storstäderna och chockhöjt hyrorna. Det finns anledning att tro att det skulle hända här också. Marknadshyror har resulterat i ökad segregation, att personer med sämre ekonomi har tvingats flytta allt längre bort från centrum och att de hemlösa blivit allt fler.

För den som vill veta mer rekommenderar vi filmen Push. Där kan man bland annat se hur centrala London fått kraftigt minskat antal hyreslägenheter och att många hus står och förfaller i väntan på att det ska bli lönsamt att bygga nytt.

Antalet övernattningslägenheter för rika personer, från andra delar av välden, har ökat kraftigt. Resultatet har blivit att hus står obebodda stora delar av året, när de i stället skulle kunna vara bostäder åt fast boende.

NEJ till ombildningar
Vi vill att de hyresrätter som finns idag ska fortsätta vara hyresrätter. Vill man ha bostadsrätter så skapar man det genom nyproduktion. Under många år har man i vår kommun haft tanken att bostadsmarknaden ska bestå av en tredjedel hyresrätter, bostadsrätter och villor. Denna fördelning kan i praktiken skifta.

JA till fler hyresrätter
Vi i HGF Sigtuna tycker att fördelning borde vara 50% hyresrätter.
Idag har vi en stor bostadsbrist som måste lösas, och det gör man genom att bygga fler hyresbostäder med rimliga hyror. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter motverkar detta.
Idag gynnas de som bor i villa eller bostadsrätt av skattesystemet. De som bor i villa eller bostadsrätt får idag bidrag av Staten när de renoverar sin bostad. Bidraget, som kallas ROT-avdrag, gäller inte för hyresfastigheter. Denna orättvisa vill vi avskaffa eftersom det skulle minska behovet av höjda hyror vid renoveringar.

JA till frysta hyror 2021
I år har vi alla, på ett eller annat sätt, drabbats av den pandemi som pågår. Vi har en rekordstor arbetslöshet idag, vilket gör att många fått det svårt med sin försörjning.
För att inte göra det ännu värre vill vi ha frysta hyrorna för 2021.

Sluta tala om bostadskarriär!
I samhällsdebatten har ordet bostadskarriär börjat användas, och jag undrar om de som använder ordet inser vad det är de säger? Vi har alla hört uttryck som ”genom att öka andelen bostadsrätter/villor så kan fler göra bostadskarriär”. Att säga så är att nedvärdera hyresrätten och de personer som bor där. Vad händer i ett samhälle där man nedvärderar grupper av medborgare? Fundera över det en stund.

Det framställs som finare att ”hyra” sin bostad av en bank mot att hyra av ett bostadsföretag. Nu hoppar du kanske högt ”Vadå hyra mitt hus eller min bostadsrätt?” Så länge som lånen på bostaden överstiger 50% så är det i praktiken banken som är den verklige ägaren. Man har ju i princip köpt sin bostad på avbetalning, där man först efter många år faktiskt äger bostaden. Fast detta gäller inte bostadsrätter. Där äger man aldrig bostaden, däremot rätten att bo i en viss lägenhet. Huset och lägenheterna ägs av bostadsrättsföreningen. Som hyresgäst har jag också rätten att bo i en viss lägenhet, och den rätten har jag utan att behöva skuldsätta mig.

Vi i Hyresgästföreningen vill utveckla hyresrätten som boendeform. Att tala om bostadskarriär är att nedvärdera såväl hyresrätten som hyresgäster, och det motverkar detta.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna, Hans Törnqvist, ordförande

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

pantamera_avc_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

fritidsbanken_helsida

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

centrum_host_helsida

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

brobygget_2024

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

connys_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
connys
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
klara_outsider