eldsjal2024_pan
Foto: Pressbild

Minskning av ekologiskt utbud i butikerna

Utbudet av ekologiska livsmedel i livsmedelsbutikerna minskar enligt EkoMatCentrums senaste kartläggning.

centrum_artikel_host

EkoMatCentrum har släppt sin senaste undersökning om andelen ekologiska varor i dagligvaruhandeln inom kommunen. Slutsatsen är att det är en generell minskning av utbudet. I snitt är minskningen 17 procent. Stora COOP som enligt EkoMatCentrum varit mästare på ekologisk minskar med 21 procent, Ica Kvantum med 19 procent.

EkoMatCentrum poängterar att man inte har tagit del av butikernas försäljningssiffror utan istället måste man räkna varorna manuellt. 44 ekologiska basprodukter har räknats, kaffe är en av dessa. Om butiken har tio ekologiska kaffesorter så har dessa räknats som tio, bredden på det ekologiska utbudet anser EkoMatCentrum ha minskat.

En anledning till minskningen kan vara att butikerna helt enkelt ha slimmat det ekologisk utbudet enligt EkoMatCentrum. Ekologiskt erbjud men inte längre till samma bredd. Satsningen på produkter med hög omsättning har gjorts.
– Jag är besviken. Intresset för ekologiskt har uppenbarligen falnat. Även ekokonsumenter vill ha mer än någon enstaka ekolimpa att välja på i butiken. Man bör ställa sig frågan om vem som bär ansvaret för denna negativa ekoutveckling inom dagligvaruhandeln, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Största minskingen står Matöppet i Rosersberg för med 35 procent, därefter Stora COOP, Ica Kvantum, Lidl Märsta. Ica Valsta har inte minskat lika mycket som övriga och är på tre procents minskning.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

mp_helsida_eu

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
connys
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider