Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill se naturreservat vid Aspvägen

Inte nog med att den moderatledda kommunledningen planerar för att Aspvägen ska bli en genomfartsled med trafik till Arlanda. Nu hotas stora delar av skogen vid Aspvägen i norra Märsta av avverkning.

centrum_artikel_host

Ett välbesökt naturområde riskerar att bli ett kalhygge. Miljöpartiet vill att skogsområdet norr om Aspvägen skyddas som naturreservat för märstabornas tillgång till nära natur.

Ett område större än tio fullstora fotbollsplaner är planerat att avverkas och planteras med 20 000 granplantor. Ny mat åt granbarkborrarna, som uppges vara anledning till avverkningen. I en naturlig skog med en variation av trädslag är barkborrens angrepp ett naturligt och nödvändigt inslag. Granbarkborren är en del av det naturliga ekosystemet och en av förutsättningarna för den biologiska mångfalden i den svenska skogen. Att vi nu ser många angrepp av granbarkborrar beror på att klimatförändringarna gynnar dem.

På klimattoppmötet i Glasgow har över hundra länder nyligen kommit överens om att avskogningen ska stoppas till år 2030. Sigtuna kommun kan börja idag genom att bevara så mycket skog som möjligt. Träd binder koldioxid och det tar 30 år innan ett område tagit upp lika mycket koldioxid som en avverkning orsakar.

Nu har den moderatledda kommunledningen chansen att visa sina utlovade ambitioner för vår natur. Hur vill den samlade högern långsiktigt säkerställa att boende i norra Märsta har tillgång till natur för skogspromenader och naturupplevelser? Ska det redan bullerstörda Norrbacka få ökad trafik utanför fönstret och dessutom förlora sin närmaste skog?

Miljöpartiet vill se att skogen norr om Aspvägen skyddas som naturreservat.

  • Karolina Windefalk, Jan Franzén
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun
centrum_host_helsida
connys_helsida
ica_helsida
wenngarn_jul_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

defacto_helsida
pantamera_avc_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

slottsby_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

storemore_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

joes-helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

slottsby_outsider
swedol_outsider
storemore_out
ica_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
wnngarn_jul_outsider
pantamera_out
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider