moderat_fokus_pan
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Migrationsverket tillbakavisar kommunens krav

Sigtuna kommun drar Migrationsverket inför rätta för att lasta över ansvar på flyktingar med avvisningsbeslut på kommunen. Något som nu tillbakavisas av Migrationsverket.

centrum_artikel_host

Migrationsverket anser att Sigtuna kommun inte har stöd i lagen för sitt yrkande om ansvar gällande flyktingar med utvisningsbeslut. Dagens samhälle rapporterar att Migrationsverket anser att deras ansvar för utländska medborgare som fått avslag på sin asylansökan upphör när beslutet fått laga kraft och personen inte medverkar till återvändande.
– Det är upp till den sökande att avgöra vart man vill åka när biståndet upphör. Det kan vara till en flygplats för hemresa, till anhöriga eller till en kommun, uppger Migrationsverket enligt Dagens samhälle.

Dock håller Migrationsverket med om att kommunen inte är skyldig att ge bistånd till den asylsökande men att de får ge om den önskar. Migrationsverket är inte involverad i den typ av biståndshandläggningar. Det finns heller inte stöd för att Migrationsverket ska ge ersättning till kommuner som ger bistånd.

Ärendet väntas nu upp i domstol för ett beslut och klarhet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) skickade förra året brev till justitieminister Morgan Johansson (S) i frågan. Ministern hänvisade till en utredning som ska lämna delbetänkande i november i år.

Läs mer: Sigtuna drar Migrationsverket inför rätta

joes-helsida
connys_helsida
sap_sep23_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

skanela_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

pantamera_avc_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

hockeyskola_helsida
ica_helsida
defacto_helsida
moderat_fokus_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

centrum_host_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

nrh_sigtuna

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
moderat_bli_medlem
ica_outsider
skanela_outsider
joes_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
swedol_outsider
socialdem_sep23_outsider
ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
nrh