sap_feb_pan
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Migrationsverket tillbakavisar kommunens krav

Sigtuna kommun drar Migrationsverket inför rätta för att lasta över ansvar på flyktingar med avvisningsbeslut på kommunen. Något som nu tillbakavisas av Migrationsverket.

centrum_artikel_host

Migrationsverket anser att Sigtuna kommun inte har stöd i lagen för sitt yrkande om ansvar gällande flyktingar med utvisningsbeslut. Dagens samhälle rapporterar att Migrationsverket anser att deras ansvar för utländska medborgare som fått avslag på sin asylansökan upphör när beslutet fått laga kraft och personen inte medverkar till återvändande.
– Det är upp till den sökande att avgöra vart man vill åka när biståndet upphör. Det kan vara till en flygplats för hemresa, till anhöriga eller till en kommun, uppger Migrationsverket enligt Dagens samhälle.

Dock håller Migrationsverket med om att kommunen inte är skyldig att ge bistånd till den asylsökande men att de får ge om den önskar. Migrationsverket är inte involverad i den typ av biståndshandläggningar. Det finns heller inte stöd för att Migrationsverket ska ge ersättning till kommuner som ger bistånd.

Ärendet väntas nu upp i domstol för ett beslut och klarhet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) skickade förra året brev till justitieminister Morgan Johansson (S) i frågan. Ministern hänvisade till en utredning som ska lämna delbetänkande i november i år.

Läs mer: Sigtuna drar Migrationsverket inför rätta

connys_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

centrum_host_helsida
fritidsbanken_sportlov
sportlov
skridskodisco_helsida
pantamera_avc_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

steningekompani_helsida
foraldranatverk_helsida
spedition_helsida

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

Notiser I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

funkisfest_helsida

Gängkriminell greps på Arlanda

Blåljus En 31-årig man, känd som Foxtrotmannen, som varit jagad internationellt för flera grova brott, inklusive morden på två tonårspojkar i Stockholm, har gripits på Arlanda flygplats.

hamnplanen

Nya förslaget: Krögare får bekosta fastigheten

Nyheter Det tidigare förslaget om att Sigtuna kommun skulle bygga och förvalta en restaurang på Hamnplanen i Sigtuna har reviderats. I det nya förslaget söks en intressent som själv vill bekosta bygget och driva verksamheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
foraldranatverk_outsider
funkisfest_outsider
spedition_outsider
centrum_outsider_host
stentekompani_outsider
skridskodisco_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out