helsida_bostad
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Migrationsverket tillbakavisar kommunens krav

Sigtuna kommun drar Migrationsverket inför rätta för att lasta över ansvar på flyktingar med avvisningsbeslut på kommunen. Något som nu tillbakavisas av Migrationsverket.

centrum_artikel_host

Migrationsverket anser att Sigtuna kommun inte har stöd i lagen för sitt yrkande om ansvar gällande flyktingar med utvisningsbeslut. Dagens samhälle rapporterar att Migrationsverket anser att deras ansvar för utländska medborgare som fått avslag på sin asylansökan upphör när beslutet fått laga kraft och personen inte medverkar till återvändande.
– Det är upp till den sökande att avgöra vart man vill åka när biståndet upphör. Det kan vara till en flygplats för hemresa, till anhöriga eller till en kommun, uppger Migrationsverket enligt Dagens samhälle.

Dock håller Migrationsverket med om att kommunen inte är skyldig att ge bistånd till den asylsökande men att de får ge om den önskar. Migrationsverket är inte involverad i den typ av biståndshandläggningar. Det finns heller inte stöd för att Migrationsverket ska ge ersättning till kommuner som ger bistånd.

Ärendet väntas nu upp i domstol för ett beslut och klarhet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) skickade förra året brev till justitieminister Morgan Johansson (S) i frågan. Ministern hänvisade till en utredning som ska lämna delbetänkande i november i år.

Läs mer: Sigtuna drar Migrationsverket inför rätta

connys_helsida
EXTRA

Märstabo döms för våldtäkt mot barn

Notiser En man i 35-årsåldern från Märsta döms för våldtäkt mot barn. Enligt domen ska han ha utfört handlingar mot en flicka i 10-årsåldern som är att jämställa med våldtäkt.

defacto_helsida
toppbanner
ungdomsarbete_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
nrh
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider