valstadagen_pan
Här dumpades matrester på IL Recycling i RosersbergFoto: Skärmdump/SVT

Matsopor från Stockholm dumpades i Rosersberg

IL Recycling i Rosersberg tog emot matsopor från krogar i Stockholm under 2015 trots att företaget inte ska hantera matavfall. Kommunen kräver nu att råttorna som ökat i antal sedan dess minskar.

centrum_artikel_host

Uppdrag Granskning kunde på onsdag kväll avslöja hur företaget TÅV AB hämtar matrester från krogar i Stockholm och dumpar dessa hos IL Recycling i Rosersberg. Anläggningen kryllade sedan av råttor som Uppdrag granskning kunde visa. IL Recycling sa sig vara vilseledda och hade inte kommit överens med TÅV om att de får lämna matrester. De har nu avbrutit samarbetet med TÅV. Men Uppdrag Granskning var ändå kritiska till att IL under lång tid inte uppmärksammat att TÅV lämnat matrester då råttor är ett tecken på att mat finns samt att soporna börjat ”ryka” vilket torra sopor inte gör.

Kommunen ställer krav
Efter programmet har Sigtuna kommun gått ut med ett pressmeddelande om situationen på anläggningen. Kommunens miljöchef Johan Stock medverkade i inslaget och efter att han fått se bilder från Uppdrag Granskning initierades en kontroll från kommunen. Kommunen kräver nu att IL Recycling redovisar hur de ska minska mängden råttor, hur de ska förbättra sin mottagningskontroll så att exempelvis inte matavfall hamnar i verksamhetsavfallet samt hur omsättningstiden på verksamhetsavfallet som mellanlagras minskar så att det inte uppstår stora sopberg.

IL ska ska bedriva egenkontroll
Om det inte finns indikation på att en verksamhet som IL Recycling missköter sig så sker endast 1-2 kontroller per år för att kontrollera att man sköter sig enligt tillstånd och givna villkor. Men kommunen poängterar att det är också verksamhetsutövarens ansvar att själv bedriva egenkontroll.
– Det innebär att verksamhetsutövaren fortlöpande ska planera och kontrollera sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. MHK (Miljö- och hälsokontrorets) uppgift är alltså att kontrollerar att verksamheternas egenkontroller fungerar och att tillstånden följs på de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

Missade du programmet? Klicka här för att titta (OBS! Extern länk)

sommar i sigtuna kommun

Nyrenoverade Midgårdsbadet öppnar på fredag

Nyheter På fredag öppnar Midgårdsbadet som renoverats inför den kommande sommaren med en ny vattenreningsteknik: - Jag är oerhört glad och nöjd över att vi fått till den nya biologiska badvattenreningen på utebadet. Det innebär att vi nu kan fortsätta att leverera ett bra badvatten de kommande 20-30 åren, för så länge håller det här nya reningssystemet, och vara det uppskattade vattenhål som så många besöker varje sommar, säger bad och simhallschefen Tapani Röyttä.

Wenngarns_cafe_helsida
defacto_helsida

Villainbrott i Sigtuna

Blåljus Ett säkerhetsbolag slog larm till polisen efter att ha mottagit ett kameralarm om ett pågående inbrott i en villa belägen i Sigtuna. En okänd person hade lyckats ta sig in i bostaden genom baksidan, vilket ledde till att det uppstod skador inomhus. Vid polisens ankomst fanns ingen person kvar på platsen.

elon_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

mp_helsida
nrh_sigtuna
centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

valstadagen
pantamera_avc_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu 30 maj! En vacker morgon hälsar oss välkomna till en ny dag i kommunen med behagliga temperaturer och en del trafikrelaterade nyheter att hålla koll på.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
pantamera_out
centrum_outsider_host
valstadagen_outsider
nrh
student_outsider
ridskola_2020_outsider
wenngarn_outsider
swedol_outsider
joes_outsider
mp_outsider