nationaldagen_pan
Här dumpades matrester på IL Recycling i RosersbergFoto: Skärmdump/SVT

Matsopor från Stockholm dumpades i Rosersberg

IL Recycling i Rosersberg tog emot matsopor från krogar i Stockholm under 2015 trots att företaget inte ska hantera matavfall. Kommunen kräver nu att råttorna som ökat i antal sedan dess minskar.

centrum_artikel_host

Uppdrag Granskning kunde på onsdag kväll avslöja hur företaget TÅV AB hämtar matrester från krogar i Stockholm och dumpar dessa hos IL Recycling i Rosersberg. Anläggningen kryllade sedan av råttor som Uppdrag granskning kunde visa. IL Recycling sa sig vara vilseledda och hade inte kommit överens med TÅV om att de får lämna matrester. De har nu avbrutit samarbetet med TÅV. Men Uppdrag Granskning var ändå kritiska till att IL under lång tid inte uppmärksammat att TÅV lämnat matrester då råttor är ett tecken på att mat finns samt att soporna börjat ”ryka” vilket torra sopor inte gör.

Kommunen ställer krav
Efter programmet har Sigtuna kommun gått ut med ett pressmeddelande om situationen på anläggningen. Kommunens miljöchef Johan Stock medverkade i inslaget och efter att han fått se bilder från Uppdrag Granskning initierades en kontroll från kommunen. Kommunen kräver nu att IL Recycling redovisar hur de ska minska mängden råttor, hur de ska förbättra sin mottagningskontroll så att exempelvis inte matavfall hamnar i verksamhetsavfallet samt hur omsättningstiden på verksamhetsavfallet som mellanlagras minskar så att det inte uppstår stora sopberg.

IL ska ska bedriva egenkontroll
Om det inte finns indikation på att en verksamhet som IL Recycling missköter sig så sker endast 1-2 kontroller per år för att kontrollera att man sköter sig enligt tillstånd och givna villkor. Men kommunen poängterar att det är också verksamhetsutövarens ansvar att själv bedriva egenkontroll.
– Det innebär att verksamhetsutövaren fortlöpande ska planera och kontrollera sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. MHK (Miljö- och hälsokontrorets) uppgift är alltså att kontrollerar att verksamheternas egenkontroller fungerar och att tillstånden följs på de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

Missade du programmet? Klicka här för att titta (OBS! Extern länk)

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
connys_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

centrum_host_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
nationaldag_outsider
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna