moderat_pan_nov
Ola Jennersten i mitten fick pris av kungen tillsammans med Tom Svensson, Fjällbacka. Foto: Pressbild/WWF

Märstabo prisad av kungen

Ola Jennersten från Märsta prisades av Kungen i samband med att WWF:s utmärkelse Årets Pandabok 2017 delades ut.

centrum_artikel_host

Ola Jennersten är zooekolog och fotograf, tillsammans med Tom Svensson, Fjällbacka, fick han priset Årets Pandabok för boken ”Vid vägs ände” som är en skildring av tjuvjakt och arbetet för världens flaggskeppsarter. Tillsammans har de rest jorden runt för att skildra tjuvjakten på elefantyre. Enligt ett pressmeddelande från WWF inger Vid vägs ände ändå framtidshopp trots att 35 000 elefanter skjuts årligen i Afrika.

Ola och Tom har trots hög risk att ertappas fullföljt sitt arbete och en del av bilderna i boken har tagits med dold kamera.
– Vi har varit i områden där noshörningar och elefanter tjuvskjuts men också försvaras med livet som insats. I Kenya och Sydafrika har vi träffat specialutbildade parkvakter som tvingas vara fullt beväpnade för att utföra sitt arbete. Det handlar om hängivenhet och kärlek till djur och natur. Det handlar om hur alla från parkvakter till storpolitiker nu samlar sig för att rädda jordens mest karismatiska arter för framtiden, berättar Ola Jennersten.

Förra veckan fick de sitt pris utdelat av Kungen. Juryns motivering lyder:
”Sällan ser vi en bok som berör så starkt. Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid. Upphovsmännen tar med oss i världar vi inte sett förut, där horn och betar och tigerskelett bjuds ut för stora pengar – men också till fantastiska vildmarksområden där effektivt naturvårdsarbete satt stopp för tjuvjakten.”

advent_kyrka_helsida
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

vintermarknad_helsida
julmarknad_2022

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

moderat_pan_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

dackskifte_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

defacto_helsida
centrum_host_helsida

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

vintermarknad_outsider
dackskifteoutsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh
marknaden_outsider
connys
swedol_outsider
centrum_outsider_host
kyrka_outsider_advent