centrum_panorama_hostshopping
Foto: Yrkes-SM

Märstabo i Yrkes-SM

Jakob Holm från Märsta kommer att vara med i Yrkes-SM i Karlstad 23-25 april i kategorin flygmekaniker.

centrum_artikel_host

Märstabon Jacob Holm deltar i kategorin flygmekaniker under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Tävlingen syftar till att höja statusen på olika yrkesutbildningar och öka intresset för olika karriärvägar inom yrkesområden. Deltagarna har även chansen att kvalificera sig till det svenska Yrkeslandslaget och delta i kommande EM och VM.

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar, där tävlingar arrangeras över tre dagar för att utse nya mästare. Många olika yrkesgrenar tävlar, inklusive målare, träarbetare, murare, plattsättare, VVS-montörer, guldsmed, affärsutvecklare, flygtekniker, svetsare, frisörer, kockar/serveringspersonal och fordonslackerare, bland andra.

Enligt Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden, är syftet med Yrkes-SM att öka medvetenheten om olika karriärvägar inom yrkesutbildningsområdet och att höja statusen och intresset för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna.

Yrkes-SM initierades av WorldSkills, ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten, och i år firar evenemanget 20 år. Årets tävling hålls för första gången i Karlstad den 23-25 april i samarbete med Region Värmland och Karlstads kommun. Evenemanget är öppet för alla och erbjuder besökare möjligheten att utforska och prova på olika yrken och yrkesmoment.

brobygget_2024
fritidsbanken_helsida

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

pantamera_avc_helsida

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

centrum_host_helsida
connys_helsida

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
klara_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out