centrum_panorama_hostshopping
Ola Jennersten bor i en gammal kulturgård utanför MärstaFoto: Pressbild/Oa Jennersten/WWF

Märstabo ger ut Årets pandabok

Ola Jennersten som bor i en gammal Kulturgård får sin bok Naturlycka utnämnd til Årets pandabok

centrum_artikel_host

Märstabon Ola Jennersten ger ut Årets pandabok för Världsnaturfonden, WWF. Han är till vardags zoolog och engagerad i miljö- och naturfrågor. Det är hans bok Naturlycka som utnämnts till Årets pandabok:
– Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF.

Boken handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och andra naturbetesdjur. Den handlar även om jordbrukslandskapet, rovdjur, viltskådning och kampen för att skydda det som finns kvar i naturen. Det är även andra gången en av hans böcker utnämns till Årets pandabok, förra gången var 2017.

De flesta bilderna i boken är tagna av Ola själv i hans egen trädgård i gården eller på resa runt om i landet där han mött eldsjälar och brukare. I hans trädgård är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna, han har bihotell, växter, fågelholkar och stora ängar som Ola själv sköter med slåtter.
– Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemensamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, berättar Ola

Det finns andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga ner den och det går även att få en rik biologisk mångfald i markerna med betande djur. Han tror att många skogs- och lantbrukare kan göra skillnad. Då måste det finnas intresse och att de får betalt. Ola möter många i projekt som uppskattar samarbetet och de blommande kanterna runt åkrar där humlorna surrar.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

mp_tack_helsida

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

connys_helsida
fritidsbanken_helsida
vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

brobygget_2024
pantamera_avc_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

centrum_host_helsida

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
brobygget_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
ridskola_2020_outsider