centrum_panorama_hostshopping
Ola Jennersten bor i en gammal kulturgård utanför MärstaFoto: Pressbild/Oa Jennersten/WWF

Märstabo ger ut Årets pandabok

Ola Jennersten som bor i en gammal Kulturgård får sin bok Naturlycka utnämnd til Årets pandabok

centrum_artikel_host

Märstabon Ola Jennersten ger ut Årets pandabok för Världsnaturfonden, WWF. Han är till vardags zoolog och engagerad i miljö- och naturfrågor. Det är hans bok Naturlycka som utnämnts till Årets pandabok:
– Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF.

Boken handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och andra naturbetesdjur. Den handlar även om jordbrukslandskapet, rovdjur, viltskådning och kampen för att skydda det som finns kvar i naturen. Det är även andra gången en av hans böcker utnämns till Årets pandabok, förra gången var 2017.

De flesta bilderna i boken är tagna av Ola själv i hans egen trädgård i gården eller på resa runt om i landet där han mött eldsjälar och brukare. I hans trädgård är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna, han har bihotell, växter, fågelholkar och stora ängar som Ola själv sköter med slåtter.
– Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemensamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, berättar Ola

Det finns andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga ner den och det går även att få en rik biologisk mångfald i markerna med betande djur. Han tror att många skogs- och lantbrukare kan göra skillnad. Då måste det finnas intresse och att de får betalt. Ola möter många i projekt som uppskattar samarbetet och de blommande kanterna runt åkrar där humlorna surrar.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
fritidsbanken_helsida
brobygget_2024

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

centrum_host_helsida

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
pantamera_out
klara_outsider
connys
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider